Dit zijn gordijnen zonder voering of meerdere lagen, ze bestaan uit één laag van stof. Een veel voorkomende benaming is dan ook een ‘ongevoerd gordijn.’
Deze gordijnen bestaan uit twee of meerdere lagen stof die over elkaar zijn aangebracht. Dit is een variant op voering in gordijnen. Het gaat hierbij om de decoratie en niet om de bescherming van de stof. Bij gelaagde gordijnen worden verschillende stoffen vanaf de bovenzijde aan elkaar bevestigd. Men kan hierbij allerlei variaties bedenken. Het kan gaan om variaties in stofkeuze en -kleuren en de manier van afwerking. Zo kan bijvoorbeeld de achterstof breder gemaakt worden zodat er een soort bies ontstaat. Dat kan ook met de onderzijde. Een transparante stof voor een vollere en dikkere stof geeft ook een speciaal effect.
Het afwerken van een overgordijn met een extra laag van een andere stof aan de achterkant van het gordijn wordt voeren genoemd. Voering beschermt de overgordijnstof tegen het zonlicht en dus verkleuring. Overigens gaat niet alleen de kleur van de meeste stoffen door zonlicht achteruit, ook de kwaliteit van de meeste vezels. Daarnaast is een gevoerd gordijn lichtdichter en hangt voller en zwaarder.
Dit is de verzamelnaam voor vitrages. Dit zijn tamelijk transparante stoffen welke vooral bedoeld zijn om te zorgen voor privacy, maar die toch nog voldoende lichtinval hebben. De benaming ‘glasgordijnen’ is ontstaan doordat deze gordijnen vaak zo dicht mogelijk bij het vensterglas hangen.
Dit soort gordijnen is van een stof gemaakt die we inbetween noemen, wat ‘er tussen in’ betekent. Het is transparanter dan een overgordijnstof en dichter dan een vitrage. Het wordt vaak als een oplossing gekozen om beide doelen te dienen, wel privacy maar geen volledige lichttempering..
De aankoop van op maat gemaakt raamdecoratie, is een investering. Daarom is het belangrijk om goed op te meten zodat het berekenen van de benodigde stof op juiste wijze gebeurd. Hier leest u de belangrijkste meetinstructies voor vitrages, in-betweens en overgordijnen.
Hoogte en breedte
In de dag
Op de dag
De lengte van de rail bepaalt de breedte van een gordijn. Als er nog geen rail hangt, adviseren wij de rail minimaal 20 cm aan beide kanten van het raam te laten uitsteken; hierdoor hangen de gordijnen mooi langs het raam. De hoogte wordt bepaald door de maat tussen de vloer en de bovenkant van het gordijn. Hiervan moet 2 cm worden afgetrokken, zodat het gordijn vrij boven de vloer hangt. Deze klare hoogte is de hoogte inclusief het ‘hoofdje’.
Overgordijnen zijn gordijnen die een aankledende en/of decoratieve functie hebben. Overgordijnen kunnen verschillende benamingen hebben op grond van het uiterlijk van het gordijn of het doel waarvoor ze gebruikt worden.
Lappen stof welke via een speciale rail met meerdere sporen voor elkaar langs kunnen worden geschoven. De panelen worden vlak gehouden door ze onder en boven met een metalen strip te versterken.
Rails is een systeem met runners om overgordijnen en vitrage aan op te hangen. Runners zijn rolschijfjes die in de rail zitten en waaraan de gordijnhaken worden gehaakt.
Railsystemen bestaan uit meerdere rails die zijn samengesteld. Overgordijnen en vitrages kunnen aan hetzelfde railsysteem worden bevestigd.
Roeden zijn buizen waaraan overgordijnen en vitrages op verschillende manieren kunnen worden opgehangen.
Een rolgordijn bestaat uit een stof, hout, bamboe, die aan een rolstok worden bevestigd. Deze rolstok wordt met steunen aan de wand, op het raam of in het kozijn bevestigd.
Gordijnen die een decoratieve functie vervullen. Ze moeten het raam ‘aankleden’ en het sfeerbeeld van het interieur versterken. Ze hoeven niet te worden dichtgeschoven. De gordijnen hangen er dus alleen voor de aankleding. Er is niet voldoende gordijnstof gebruikt om het geheel voor het raam te kunnen sluiten.
Met sluitgordijnen wordt bedoeld dat de gordijnen ook echt dicht geschoven moeten kunnen worden, in tegenstelling tot ‘showgordijnen’. We spreken echter ook van een sluitgordijn als het gordijn áchter de vitrage komt te hangen, als dit bijvoorbeeld bedoeld is om het licht buiten te sluiten. Een sluitgordijn is hier als tussengordijn geplaatst om een extra verduisteringsmogelijkheid te hebben.
Gordijnen kunnen worden gemaakt met verschillende plooien. We kennen er drie: enkele plooi, vlinderplooi en de tri-plooi. Niet alle plooien zijn toepasbaar bij elke stof. Dat hangt af van de dikte en de toepassing op de rails. We beschrijven hierna de verschillende plooien toegepast met overgordijnstof en vitrage.
Enkele plooi
Deze plooi wordt in principe toegepast bij zwaardere stoffen, waarbij een vlinderplooi nauwelijks te verwerken is. Tevens is deze plooi zeer geschikt om toch een mooi gordijn te hebben hangen op plekken waar maar weinig ruimte is.
Vlinderplooi
De vlinderplooi is de meest gebruikte plooi en is in bijna alle stoffen te verwerken zowel gevoerd als ongevoerd. De plooi zorgt voor een mooie val in het gordijn.
Tri plooi
Zeer geschikt voor dunnere soepel vallende stoffen. Het gordijn krijgt een voller aanzicht. Op de foto is gewerkt met breed vliesband waardoor de plooi nog mooier valt.
Enkele plooi
Vlinderplooi
Tri plooi
Enkele plooi
Deze plooi zorgt ervoor dat de buitenomgeving het meest zichtbaar blijft en voor binnen zoveel mogelijk daglicht doorlaat. Deze plooi is prima geschikt voor inbetween stoffen met een groot gestileerd patroon. Het patroon blijft na inplooien beter zichtbaar. Bij het openen van de gordijnen is het gordijnenpakket redelijk klein.
Vlinderplooi vitrage
De vlinderplooi oogt luxer dan de enkele plooi. Het gordijn hangt ook mooier in de plooi dan bij een enkele plooi. Dit heeft te maken met het feit dat er meer stof verwerkt kan worden.Afhankelijk van de dichtheid van de stof komt er nog voldoende daglicht binnen. Bij het openen van de gordijnen blijft er een groter pakket hangen dan bij de enkele plooi.
Tri- plooi met retourplooi vitrage
Tri-plooi met retourplooi Bij de tri-plooi bereikt u het effect dat de vitrage aan de onderzijde mooi voorwaarts gaat hangen. Dit komt omdat in deze plooi 200% extra stof verwerkt kan worden. De lichtinval en inkijk is hierdoor wel erg klein. Bij deze vitrage is aan de onderzijde een brede strook gestikt. Dit geeft een bijzonder accent aan deze vitrage.
Daarnaast kennen we nog een aantal speciale plooien:
Bokaal- of Tulpplooien
zijn zeer elegant en zorgen voor een romantische sfeer.De plooien worden aan de onderkant vastgezet; aan de bovenkant blijven ze open. De ronding die wordt gevormd door de ‘bokaalplooi’ geeft een minder strakke afwerking aan het gordijn. Een verdere verfraaiing van de bokaalplooi kan worden verkregen door een plooiafwerking met een stofknoop. Als deze in een contrastkleur wordt uitgevoerd word er nog meer aandacht op de plooi gevestigd. Ook een afwerking met kwasten onder de bokaalplooi of bevestigd als sleutelkwastje aan de stofknoop geeft een prachtig effect.
Retourplooi
Een gordijn afgewerkt met een retourplooi heeft een heel strakke uitstraling, doordat om en om een plooi aan de voorzijde wordt afgewisseld met een plooi aan de achterzijde. Het gordijn vouwt zich op als een harmonica. Een retourplooi is aan te bevelen in kappen, roedes en op plaatsen waar u niet zo veel ruimte heeft als de gordijnen open zijn. Retour plooi kan toegepast worden bij een enkel – vlinder of tri plooi
Platte plooien (open of dicht )
Ook wel stolpplooi genoemd. Deze plooi kiest u alleen voor gordijnen die niet geopend worden, maar altijd in gesloten toestand voor het raam blijven hangen. Het gordijn hangt altijd keurig geplooid en hangt in royale plooien. Hiervoor wordt voor 1 meter rail ongeveer 3 meter stof gebruikt ( bij kamerhoge gordijnen) Voor een platte plooi geldt een meer prijs per meter.
Platte plooi
Gordijnen die bedoeld zijn om het licht buiten te sluiten. Hier worden stoffen voor gebruikt die een gesloten afschermende kunststof (gewoonlijk vinyl) laag hebben. Deze stoffen zijn er in allerlei uitvoeringen, van effen tot patroonstoffen, met klassieke en moderne patronen. Een andere methode is het voeren van gordijnen.
Te gebruiken bij tempering van licht, bescherming van privacy of een sfeervolle aankleding van kale ramen. Een vitrage is te transparant om privacy te geven.
Bij een vlinderjaloezie zijn de lamellen uitgevouwen waardoor de jaloezie als een plisségordijn oogt. Zijn de lamellen niet uitgevouwen, dan oogt de vlinderjaloezie als een horizontale jaloezie.
Vouwgordijnen zijn overgordijnen die verticaal omhoog en naar beneden kunnen worden getrokken. De gordijnen worden eerst gevouwen en soms op de vouwen ingenaaid. Meestal wordt het vouwgordijn aan een bovenlat tegen het raam bevestigd. Hiermee worden ongeplooide gordijnen bedoeld welke verticaal omhoog of naar beneden kunnen worden getrokken. Vandaar dat je ook de benaming trekgordijnen tegenkomt. Dit bedienen kan gebeuren met een koord of kettingsysteem. Deze gordijnen komen soberder en zakelijker over dan geplooide gordijnen.
Gordijnen met ingeslagen zeilringen hebben een moderne uitstaling en hangen altijd in de plooi. Dat komt door dat de gordijnstof van voor naar achter blijft vallen in een golf. Door de machinaal ingestanste ringen hangt een gordijn altijd prachtig gegolfd. Ringen zijn in vele verschillende maten en kleuren te verkrijgen zodat er altijd wel een kleur is die bij uw roede past.
Bezoekadres:
Arnhemse Bovenweg 100
3708 AG ZEIST
Postadres:
Postbus 762
3700 AT Zeist
T. 088-8100900
Routebeschrijving
email: info@modint.nl
K.v.K. Utrecht 40534321
IBAN NL46ABNA0433043040
BTW 0076.03.812.B.01