23-02-2018 Inretail, VGT en Modint organiseerden in samenwerking met het secretariaat van het Convenant Duurzame Kleding en Textiel en SOMO op 21 februari jl. een workshop voor bedrijven over de kledingindustrie in Myanmar. Het doel: inzicht bieden in wat er komt kijken bij verantwoord produceren in risicolanden. Myanmar is daarbij een voorbeeld.
Groeispurt geeft problemen
Myanmar is een van snelst groeiende productielanden voor Europese kledingproducenten.Uit een onderzoek van SOMO blijkt dat deze groeispurt gepaard gaat met problemen: lonen zijn te laag, werkdagen te lang, er komt kinderarbeid voor en er is vaak geen vrijheid van vakvereniging.
Tijdens de bijeenkomst in Zeist waren vakbonden uit Myanmar, NGO’s, vertegenwoordigers van de brancheorganisaties en het bedrijfsleven aanwezig. Bedrijven hebben het afgelopen jaar niet stilgezeten. Zo vertelde Suit Supply bijvoorbeeld hoe ze vakbondsvrijheid op de kaart hebben gezet in samenwerking met Fair Wear Foundation en een lokale vakbond.
Samenwerking
Benadrukt werd dat het belangrijk is om je goed te verdiepen in het land, de specifieke regio en de betreffende fabriek. Het van belang om met de leverancier, lokale vakbonden en NGO’s te spreken en om interviews te doen buiten de fabriek. Ook kan het oprichten van democratisch gekozen comités van werknemers helpen bij het voeren van een sociale dialoog. Het opzetten van toegankelijke klachtenprocedures en het samen optrekken met andere klanten kan effectief zijn.
Jef Wintermans van het Convenant Duurzame Kleding en Textiel vertelde over de due diligence-aanpak van het convenant. Zes van de negen thema’s van het convenant gaan over sociaal verantwoord ondernemen en de ondertekenaars moeten kunnen laten zie dat ze vooruitgang boeken op deze thema’s en dat ze risico’s aanpakken. Of Myanmar het juiste productieland is? Dat moet een bedrijf nauwkeurig toetsen. Wellicht moet het een grote investering doen om op verantwoorde wijze de kleding te laten produceren.
Convenant duurzame kleding en textiel
Dit seminar heeft veel verduidelijkt. Al was het vandaag nog maar in die ene ruimte, in Zeist, maar het was te voelen, een multi stakeholder aanpak werkt. De uitkomsten van deze bijeenkomst worden gedeeld met deelnemers aan het textielconvenant. Van bedrijven die het convenant hebben ondertekend zijn 23 productielocaties bekend in Myanmar.
Bezoekadres:
Arnhemse Bovenweg 100
3708 AG ZEIST
Postadres:
Postbus 762
3700 AT Zeist
T. 088-8100900
Routebeschrijving
email: info@modint.nl
K.v.K. Utrecht 40534321
IBAN NL46ABNA0433043040
BTW 0076.03.812.B.01