Belangen en beleid
We acteren op de trends en ontwikkelingen op nationaal en internationaal niveau die invloed hebben op onze arbeidsmarkt. Op zowel sector- als bedrijfsniveau werken we aan:
- Goede samenwerking met het onderwijs
- Toekomstbestendig aanbod voor scholing en ontwikkeling
- Positief sector- en werkgeversimago
- Moderne arbeidsvoorwaarden
- Professioneel HR-aanbod
Vanuit onze adviespakketten bieden we juridisch advies, scholingsadvies en HR ondersteuning.
- Scholing op maat? Dat regel je via Modint Academy.
- Met het pakket Arbeid & Recht heb je een (arbeids-)jurist op afroep.
- De pakketuitbreiding Human Capital combineert arbeidsrechtelijk advies met vraagstukken over scholing, competentieprofielen en ontwikkeling.
Als Modint-lid profiteer je volop van ledenvoordeel op het gebied van Arbeidsmarkt. Maak gebruik van voordelige diensten en tools, zoals de HR kalender, branche RI&E en vertrouwenspersoon, maar ook van collectieve voordelen op o.a. verzekeringen, arbodienst en bhv.
Voor MITT-bedrijven hebben we tevens een uitgebreid aanbod op het gebied van duurzame inzetbaarheid.
Human Capital
Goed werkgeverschap is de basis voor een succesvolle onderneming.
Op deze overzichtspagina vind je relevante informatie van indiensttreding tot aan de laatste dag, en alles daartussen.
Actueel
Thema’s
Arbeidsvoorwaarden
Goed werkgeverschap is de basis van een succesvolle onderneming. Modint helpt werkgevers het beste uit hun personeel te halen met moderne arbeidsvoorwaarden en een professioneel HR beleid. Met jarenlange ervaring in de branche bieden onze consultants HR- en arbeidsrechtelijk advies evenals intensieve begeleiding bij o.a. re-integratiedossiers, ziekteverzuim en reorganisaties.
Op het terrein van arbeidsvoorwaarden sluit Modint voor de leden die vallen onder de MITT-sector met vakorganisaties de cao MITT af en de pensioenregeling vanuit Bpf MITT. In de werkgroepen Sociale Zaken en Pensioen binnen Modint denken leden actief mee over de voortgang van cao-onderhandelingen en het karakter van de nieuwe pensioenregeling. Samen bepalen we wat voor de sector het beste werkt.
Scholing en opleiding
Opleiding en scholing is cruciaal om de kennis en expertise in de branche te waarborgen. Modint Academy, hét scholingsplatform voor de textielsector, ziet het als taak om vakkennis te waarborgen en ervoor te zorgen dat ook in toekomst onze sector blijft concurreren, innoveren en groeien. Daarom praten wij mee binnen alle niveaus van vakonderwijs in onze branches.
Vanuit de Europese koepelorganisatie Euratex werken we samen met Europese partners om belangrijke vaardigheden voor de toekomst van de sector vast te stellen en passende leerstrategieën en modules te ontwikkelen. Een recent onderzoeksproject is het AEQUALIS4TCLF Erasmus+ project.
Binnen de Samenwerkingsorganisatie Bedrijfsleven Beroepsonderwijs (SBB) werken we aan een goede aansluiting tussen scholen en bedrijven, met als doel het opleiden van voldoende deskundige vakmensen in het mbo. Het marktsegment MITT wordt onder meer door Modint-leden vertegenwoordigt binnen de Sectorkamer Handel, waarin op landelijk en sectoraal niveau afspraken worden gemaakt over uitvoering van wettelijke taken van de SBB.
Arbeidsomstandigheden en Duurzame inzetbaarheid
Werkgevers maken het verschil met gezonde, gemotiveerde en competente werknemers. Met goede arbeidsomstandigheden en beleid op duurzame inzetbaarheid maak jij voor hen het verschil. Als werkgever moet je je houden aan de doelvoorschriften uit de Arbowetgeving. Hierin staat precies welke doelen je moet bereiken, maar er staat niet beschreven hoe je dit moet doen. Daar helpt Modint je bij.
Voor onze sector zijn er twee Arbocatalogi samengebracht op modintarbocatalogus.nl, waarin afspraken staan over de bescherming die alle bedrijven in de sector minimaal moeten bieden. Met onze gecertificeerde digitale branche RI&E voer je gemakkelijk zelf een RI&E uit, of laat je hem door ons uitvoeren of toetsen. Een ander verplicht onderdeel uit de Arbowet is het aanstellen van een (extern) vertrouwenspersoon. Ook daar helpen we je bij. Voor MITT-bedrijven hebben we een uitgebreid aanbod op het gebied van duurzame inzetbaarheid, met o.a. coaching, workshops, tools en helpdesks.
Mocht er toch een werknemer uitvallen, dan is goede dekking en dienstverlening van belang. Via Modint Verzekert bieden we maatwerkoplossingen voor zorg, verzuim en schade, evenals intensieve begeleiding bij verzuim middels de arbodienstverlening.
Veel gestelde vragen
Je bedrijf is aangesloten bij de MITT als je werkzaam bent in de Mode-, Interieur-, Tapijt- of Textielindustrie (afgekort MITT). In onze bedrijfstak hebben we samen een aantal dingen goed geregeld. De gezamenlijke arbeidsvoorwaarden vind je terug in de cao MITT en pensioen bouw je op bij Bedrijfstakpensioenfonds MITT (Bpf MITT).
In de werkingssfeer van de cao MITT en het verplichtstellingsbesluit van Bpf MITT is beschreven welke bedrijven onder de sector MITT vallen. De aansluitingen bij de cao MITT en Bpf MITT is in beginsel geregeld via de werkgeversregistratie die wordt uitgevoerd door AZL na beoordeling van de Aansluitcommissie van Bpf MITT. Wil je weten of jouw bedrijf onder de MITT valt? Stuur dan een mail naar werkgeversregistratie@azl.eu.
Modint is de (overkoepelende) brancheorganisatie van de Nederlandse textiel- en kledingindustrie. Op het terrein van arbeidsvoorwaarden sluit Modint voor de leden die vallen onder de mode-, interieur-, tapijt- en textielindustrie (de MITT-sector) met vakorganisaties de cao MITT af en bevordert Modint de goede sociale verhoudingen in de sector.
Via het Sociaal Fonds MITT (SF MITT) wordt leiding en uitvoering gegeven aan de bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomst van de MITT. Daarnaast worden via het Sociaal Fonds regelingen en instrument ontwikkeld om jou als bedrijf te helpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ontwikkeling de RI&E en het functiehandboek, maar ook aan projecten als ‘ikbenmoi.nl’ en ‘JIJ.kanhetmaken.nl’.
Uiteraard biedt Modint op nog veel meer vlakken (inkoop, productie, MVO, innovatie, etc.) dienstverlening, kennis en collectieve oplossingen, en beschermen we de belangen van de textielsector voor voorwaarden en wetgeving.
Als lid van Modint kun je meepraten over de (toekomstige) cao MITT. Modint helpt de leden daarnaast graag bij het uitvoering geven aan de cao, waarbij gedacht kan worden aan juridische ondersteuning en hulp op het terrein van HR en scholing. Ook maken we leden graag wegwijs in het zichtbaar maken van alle beschikbare informatie, regelingen, instrumenten en projecten. Denk daarbij aan de branche-specifieke RI&E, de arbocatalogus, verzekeringen (zoals verzuim en arbo) maar ook het duurzame inzetbaarheidsproject van de MITT (www.ikbenmoi.nl).
Als werkgever kun je jouw vraag stellen aan de ondernemingsservice (info@mitt.nl of 088-8100 910).
Vragen over pensioen kun je als werkgever stellen bij Bpf MITT, via 088 – 116 2434. Via de website www.pensioenfondsmitt.nl kan je ook vragen stellen.
Heb je een vraag?
Heb je een vraag of wil je dat wij contact met je opnemen? Vul dan het contactformulier in.