Ga naar de inhoud

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Unable to load Google Translate. Accept cookies and refresh the page, or try again later.

Richt je pijl op de juiste speler!

Het is lente en over het algemeen zien we alles wat zonniger in. Gelukkig maar want vorige week ben ik knap chagrijnig geweest over de acties van Extinction Rebellion. De klimaatactivisten menen met boterzuur in een Zara aandacht te vragen voor de negatieve gevolgen van fast fashion. Deze vorm van protest schaadt niet alleen de winkelmedewerkers en het publiek, maar richt zich ook op de verkeerde doelgroep. 

Natuurlijk is het probleem van fast fashion reëel, maar het ligt vooral bij grote Chinese e-commerceplatforms zoals Shein en Temu. Uit onderzoek blijkt dat ruim 90% van de kleding op deze platforms niet voldoet aan Europese normen op het gebied van arbeidsomstandigheden, chemicaliëngebruik en milieubelasting. Jaarlijks worden via deze platforms honderden miljoenen kledingstukken verscheept naar Europa, veelal onder de radar van douane en toezicht.

Europese bedrijven als Zara zijn gehouden Europese wet- en regelgeving te volgen rond duurzaamheid waaronder de EU Textielstrategie, REACH-verordening (voor chemische stoffen) en regels rondom arbeidsomstandigheden en transparantie in de keten. Uit mijn contacten met de top van het bedrijf is mij duidelijk geworden dat de familie, die eigenaar is van het moederbedrijf Inditex, vol op duurzaamheid inzet.

Het probleem, hoe begrijpelijk ook, ligt voor een groot deel bij de consument. In een tijd van hoge inflatie en economische druk is het voor veel mensen lastig om duurzame keuzes te maken. De oproep om te ‘minderen’ of bewuster duurzaam te kopen blijft in de praktijk moeilijk realiseerbaar. Er hangt immers een prijskaartje aan. Toch moeten we die boodschap blijven uitdragen en er alles aan doen om hier aandacht voor te vragen.

Modint is zeer actief op het gebied van verduurzamen van onze sector. Daarom hebben we stichting UPV Textiel, samen met INretail, opgericht en zijn we aanjager van het Verbond voor Duurzame Kleding, Textiel en Schoenen (Textielverbond). Je kunt nog deelnemen!

Modint is bereid een open gesprek te voeren met partijen over verduurzaming van de mode-industrie, maar dan wel op basis van feiten en zonder acties die de samenleving onveilig maken. Via onze belangenbehartiger Euratex willen we de Europese Commissie overtuigen om een campagne te starten, gericht op jongeren, met aandacht voor duurzaamheid en de kwaliteit van textiel. Op nationaal niveau werken we samen met betrokken partijen aan een circulair systeem voor textiel.

Sylvia Roelofs
Voorzitter Modint

Lees meer blogs

Kies voor het Verbond: niet omdat het moet, maar omdat het hoort

De Europese richtlijnen CSRD (rapportageverplichting) en CSDDD (zorgplicht in de keten) zijn voorlopig gepauzeerd. Deels begrijpelijk, gezien de administratieve druk die op bedrijven afkomt. Maar we moeten ons niet laten misleiden: de druk is niet weg – en de verantwoordelijkheden al helemaal niet.

Weerbaar en trots

We zijn dit jaar begonnen in een onzekere tijd. Ik denk na over een meeting die ik vorige maand had bij VNO-NCW. Het bedrijfsleven was uitgenodigd aan tafel met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

Ambitie, reputatie en overtuigingskracht: een mooi voorbeeld!

Zo’n 5000 kilometer hier vandaan, ligt Oezbekistan op de oude zijderoute van China naar Turkije en Europa. Het grenst aan landen als Afghanistan en Kazachstan en ligt nog voorbij Iran. Ik ben daar vorige maand naartoe gegaan om een congres en vergadering