Werken op feestdagen 

Valt jouw bedrijf onder de cao MITT en werken je werknemers op een feestdag? Het is dan belangrijk om goed naar de afspraken hierover in de cao MITT te kijken.

Valt jouw bedrijf onder de cao MITT en werken je werknemers op een feestdag? Het is dan belangrijk om goed naar de afspraken hierover in de cao MITT te kijken. 

Nederland kent een aantal algemeen erkende feestdagen en nationale feestdagen. Als feestdag gelden: Nieuwjaarsdag, Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag, de door de overheid aangewezen dag ter viering van Koningsdag en in lustrumjaren 5 mei, ter viering van de Nationale Bevrijdingsdag. Het daadwerkelijke aantal vrije dagen voor je werknemers per jaar hangt natuurlijk af van de vraag hoe de feestdagen vallen.

Waar hebben je werknemers recht op wanneer ze op één van deze feestdagen werken? We zetten het hieronder voor je op een rijtje. 

Dagdienst 

Werken je werknemers in dagdienst? Werken op een feestdag is dan geregeld in artikel 3.9 van de cao MITT.  

  • Werken je werknemers op een doordeweekse dag dan betaal je 100% van het uurloon en 100% van het uurloon als feestdagentoeslag over de gewerkte uren.  
  • Werken je werknemers over op een feestdag die valt op een zaterdag of zondag? Je betaalt je werknemer(s) dan 100% van het uurloon voor de gewerkte uren, 100% van het uurloon voor het overwerken  en 100% van het uurloon als feestdagentoeslag over de gewerkte uren.   

Ploegendienst 

Werken je werknemers in ploegendienst? Werken op een feestdag is dan geregeld in artikel 3.29 van de cao MITT 

  • Werken je werknemers op een feestdag die op een werkdag valt? Je betaalt dan 100% van het uurloon voor de gewerkte uren op de werkdag en 100% van het uurloon als feestdagentoeslag.  
  • Werken je werknemers over op een feestdag die niet op een werkdag valt? Je betaalt dan 100% van het uurloon voor de gewerkte uren, 100% van het uurloon voor het overwerken op de feestdag en 100% van het uurloon als feestdagentoeslag over de gewerkte uren.  

Overige feestdagen

Heb je werknemers in dienst die vanwege hun geloof of culturele achtergrond ook andere feestdagen vieren, zoals het Suikerfeest of Keti Koti? Je zou dan kunnen overwegen het verlof voor een traditionele Nederlandse feestdag uit te ruilen voor een verlofdag die voor de werknemer belangrijk is. Een mooie manier om feestdagen beter aan te laten sluiten bij de individuele behoeften van je werknemers. 

Heb je vragen?

Neem gerust contact op met Bert Schmidt.