Referentiecheck

Als werkgever heb je natuurlijk een functieprofiel opgesteld waarin je beschrijft welke taken en verantwoordelijkheden een medewerker krijgt. Daarna begint het selecteren van kandidaten en ontvang je sollicitatiebrieven en cv’s. Maar mag je een medewerker ook opzoeken op sociale media of contact met zijn referenties opnemen? En als je dat gaat doen, hoe pak je dat aan?

Tips checken referenties

  1. Vraag om toestemming – Als werkgever heb je toestemming nodig van de sollicitant om een referentie te mogen contacteren.
  2. Spreek minimaal twee referenties – Bij het controleren van minimaal twee referenties krijg je een meer evenwichtig beeld van de sollicitant
  3. Stel de juiste vragen – Welke vragen zijn belangrijk om te stellen? Hieronder een paar voorbeeldvragen:
  • Wat is je relatie tot de sollicitant?
  • Hoe lang hebben jullie samengewerkt?
  • Wat zijn de dagelijkse werkzaamheden van de sollicitant?
  • Wat zijn de sterke punten en wat zijn de verbeterpunten?
  • Hoe verwacht je dat hij zal functioneren in de functie van …?
  • Zou je hem opnieuw aannemen?
  • Wat zou een volgende stap in de carrière moeten zijn?
  • Waarom wil de sollicitant bij jouw bedrijf vertrekken?

Vragen om meer informatie

Als je de referenties hebt gesproken, bespreek dit dan met de kandidaat en vraag door naar zaken waarover je nog meer informatie wilt. Afhankelijk van al deze uitkomsten is het aan jou om een beslissing te nemen om de kandidaat wel of niet aan te nemen.

Social media

Naast het nagaan van referenties is er op het internet zoals op Facebook, LinkedIn en andere sociale media mogelijk ook informatie over de kandidaat te vinden. Het verschil is dat referenties meer informatie kunnen geven over het functioneren en de informatie op sociale media meer vertelt over de persoon van de sollicitant. Uit onderzoek blijkt dat 73% van de werkgevers informatie inwint via sociale media maar ook dat 25% van de sollicitanten wordt afgewezen vanwege hun sociale mediagedrag. Het posten van ongepaste commentaren en afbeeldingen is de belangrijkste reden daarvoor. Let op dat je onder de privacywetgeving een grondslag nodig hebt om sociale media profielen van sollicitanten te mogen controleren binnen het sollicitatieproces.

Informatie inwinnen

Het advies is om zorgvuldig informatie over een sollicitant na te trekken. Dat kan dus zowel via sociale media als door middel van het benaderen van referenties.

Heb je vragen?

Neem gerust contact op met Bert Schmidt.