Nieuwsbericht

Prijzen tafellinnen volgen huizenprijzen?

18-05-2021 - Wanneer vraag en aanbod slecht op elkaar aansluiten, gaan prijzen schuiven. Een economische wet die interessante resultaten kan opleveren in deze periode waarin winkels weer opengaan, een grote, opgehoopte, voorraad op de markt komt, maar consumenten ook graag weer kopen. Vorige maand schreven we over de gunstige prijsontwikkeling van kleding in maart, en ook in april zet deze door met een stijging van ruim 3% ten opzichte van april 2020. Gelukkig, nog geen grote uitverkoop. Wel balanceert de prijs van herenkleding precies op het randje van de 0%, maar de prijzen voor de consument voor dames- en kinderkleding koersen op goede niveaus.

Maar hoe zit het in de andere textielproducten? Het CBS geeft cijfers voor de consumentenprijs van vaste vloerbedekking en tapijt. Het CBS zag de prijzen tot juli 2020 in een aantal maanden (maart, april, juli) met 4% tot 5% dalen ten opzichte van dezelfde maanden in 2019. In andere maanden noteerde het CBS kleine opeenvolgende plussen en minnen. November 2020 gaf -2,5%, april 2021 -2,1%, zo overheersen toch de minnetjes.

Vraag blijft

De prijzen van meubelstoffen en gordijnen stegen meteen in maart 2020 en bleven dat met gemiddeld met 5% per maand tot en met januari 2021 doen. In het voorjaar van 2021 zakken de prijzen met gemiddeld 3% per maand ten opzichte van dezelfde maanden in 2020, maar de vraag blijft overeind, blijkens een van de Modint leden. In mei en juni 2020 stegen de prijzen met gemiddeld 10%, we zijn benieuwd voor de komende maanden.

Dan de prijs van beddengoed. Die steeg met ruim 3% gemiddeld per maand sinds juni 2020 tot en met januari 2021. Daarna daalden de prijzen weer wat, steeds vergeleken met dezelfde maand van het vorig jaar, maar in april staat weer een 2,7% verhoging op het bord.

Tenslotte worden ook de prijzen van tafel- en toiletlinnen gemeten, om vrolijk te eindigen. Nederland werd teruggeworpen op eigen huis en haard en wilde daar ook in investeren. De prijzen voor consumenten stegen met tot maximaal 20% in oktober 2020, bleven positief tot na de feestdagen en zelfs in januari. In 2021 zien we een dipje in februari, maar daarna stijgen de prijzen rustig verder met 1,5% gemiddeld in maart en april.

Sommige huishoud textielprijzen lijken de huizenprijzen te volgen? Nog een economische wet tenslotte: hoge prijzen geven geen omzet en zeker nog geen winst… de kosten stijgen navenant.

(Bron: Cijfers CBS, tekst Rens Tap/Modint)

Thema'sModint AcademyAgendaWord lid