Nieuwsbericht

Passende Mode op Internet

Inzichtelijk maken welke technieken ingezet kunnen worden om de consument te helpen de juiste kledingmaat te kiezen bij online aankopen van kleding. Conversie van webshops kan zo verhoogd worden, retourzendingen kunnen worden verminderd.

Meer over de resultaten van het onderzoek Passende Mode op Internet kun je in deze video bekijken >>

We zijn in Nederland Europees kampioen in het terugsturen van kleding. Dit blijkt uit een groot internationaal onderzoek van pakketdienst DPD. Met een retourpercentage van 9 procent van alle pakjes is Nederland absolute koploper in Europa en daarvan is de helft kleding. Consumenten bestellen vaak meerdere maten en zenden de overige, niet passende, kledingstukken terug naar de leverancier. Het grote aantal terugzendingen is niet alleen commercieel een hoofdpijndossier, ook worden er vraagtekens geplaatst bij het effect hiervan op het milieu.

Onderzoeksorganisatie SIA heeft in 2016 daarom besloten om het project ‘Passende mode via internet’ van de HvA te honoreren waarin methoden werden onderzocht om door betere communicatie van lichaamsmaten een betere schatting te kunnen maken van de best passende kledingmaat. Het tweejarige SIA Raak project werd afgesloten met een Symposium op vrijdag 21 september 2018. De middag werd georganiseerd door de Hogeschool van Amsterdam en mede mogelijk gemaakt door NL NextFashion & Textiles en ClickNL. Ook de Hogescholen Saxion en TMO werkten mee, samen met innovatieve start-ups en MKB bedrijven.

Op het symposium ‘Passende mode via internet’ werd een overzicht gegeven van de nieuwste inzichten. De oplossingen die onderzocht zijn (in volgorde van relatief eenvoudig naar complex):
(1) lichaamsmaten inschatten door slimme vragen,
(2) omzetten van maatrelatietabel van merk A naar merk B,
(3) lichaamsmaten bepalen met smartphone of tablet,
(4) 3D lichaamsscantechnieken en
(5) een scan omzetten in geprinte of gebreide kleding.

Tenslotte is ook  gekeken naar de nieuwe Europese norm voor maataanduiding, die de consument duidelijk laat zien voor welk type lichaamsbouw en pasvorm een kledingstuk is bedoeld.
Lees meer >>

 

 

Over het project

Financiering
RAAK MKB

Betrokkenen
VU, HvA, TMO, Bedrijven

Looptijd
2018

Meer informatie

Website >>

 

 

 

 

 

TOP up Passende Mode op Internet

Verder onderzoek naar de toepasbaarheid van Webshop add-ons die consumenten helpen om de juiste kledingmaat vast te stellen om daarmee retouren terug te dringen.

 

 

Over het project

Financiering
RAAK MKB

Betrokkenen
VU, HvA, TMO, Bedrijven

Looptijd
2019

Meer informatie

Website >>

Thema'sModint AcademyAgendaWord lid