Nieuwsbericht

Positieve reacties op eerste editie Circular Textile Days

20-09-2021 - Zowel deelnemers als bezoekers zijn positief over de nieuwe beurs Circular Textile Days die op 14 en 15 september plaatsvond in Amersfoort. In de sfeervolle ruimte van de Prodentfabriek presenteerden verschillende spelers uit de textiel- en met name bedrijfskleding sector zich met duurzame en circulaire producten en projecten.  Een waardevol event voor iedereen uit de sector die op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen op dit gebied.

Mede vanwege de nog geldende corona-maatregelen was de beurs kleinschalig en hybride opgezet. Naast de 50 exposanten was er ruimte voor zo’n 150 live bezoekers per dagdeel op de beursvloer en enkele tientallen bij de presentaties in een kleinere zaal. Voor online bezoekers was naast de digitale expo ook een deel van de lezingen via een livestream te volgen.

De initiatiefnemers Chris Koeleman en Pieter van Kessel kwamen een paar jaar geleden al op het idee voor en dergelijk event. “Vanuit onze betrokkenheid destijds bij de Corporate Fashion Award ontstond vanuit een aantal partijen in de bedrijfskleding de behoefte voor dergelijk event”, vertelt Pieter van Kessel. “We hebben even geduld moeten hebben, maar we zijn erg blij dat het nu in deze vorm kan. En we zijn trots op zowel de kwaliteit van de exposanten als van het inhoudelijke programma. Iedereen die bezig is met het duurzame en circulaire thema is hier aanwezig en voor een eerste editie is het voor ons zeker een succes. We gaan reacties van bezoekers en exposanten verzamelen, evalueren en overleggen met onze partners om weer tot nieuwe plannen te komen voor volgend jaar.”

Modint is partner van dit nieuwe initiatief. Corien Beks, branchemanager (corporate) fashion bij Modint, is vanaf het begin betrokken bij de organisatie. Zij vond het goed om mensen weer eens fysiek te ontmoeten en noemt de hybride opzet van de beurs ook goed geslaagd. “Mooi om alle innovaties op deze manier bij elkaar te zien. De initiatiefnemers Chris Koeleman en Pieter van Kessel mogen met het team trots zijn op dit resultaat. Dit smaakt naar meer en voor een volgende editie, met wellicht een breder deelnemersverld. Modint er als partner dan ook graag weer bij!"

Modint was op verschillende plekken aanwezig op het event. Zo gaf Peter Koppert namens de sector een heldere presentatie over de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV) en de transitie naar een duurzame en circulaire textielsector.
Miriam Geelhoed gaf samen met bAwear een toelichting op de tool die binnenkort beschikbaar komt waarmee de ecologische footprint van textiele producten kan worden berekend. Op de beurs konden bezoekers alvast een sneak preview krijgen.
Marta Molist van Antex en John Beelen van Wear2Go gaven een presentatie over het Interreg NWE Circtex-project (Centexbel & Modint) en vertelden over de ontwikkeling van recycling- en productietechnologieën in een gesloten proces voor PET-werkkleding


 

Bekijk hier wat er op het programma stond en kijk de presentaties en interviews terug die via de livestream zijn uitgezonden.

 

Reacties exposanten en bezoekers

In de expositieruimte zagen we een groot aantal WorkWear-bedrijven naast (kleine) startups, en vertegenwoordigers van circulaire projecten in de sector. Een beetje ‘vreemde een in de bijt’ zoals ze het zelf vertelden zijn Joris Völker en Pascal Betten (EuroSox/Interloop) met de primeur van Socklab, de eerste echte duurzame sok met een cradle-to-cradle certificaat. Joris Völker: “Wij zijn positief over deze eerste editie. We waren in eerste instantie bang dat het een consultancy tot consultancy bijeenkomst zou worden, maar dat is gelukkig niet zo. Voor ons is de deelname waardevol. We hebben zelf kennis opgedaan en ook een aantal goede commerciële contacten kunnen leggen.”

Heleen Westerhoff, productspecialist solutions bij Fristads Workwear Benelux: "Het is goed om hier te zijn, zeker omdat we vanuit de workwear-sector elkaar lang niet hebben gezien. De sfeer is dan ook goed, er is voldoende ruimte om bij te praten en eventueel nieuwe contacten te leggen. Onder de bezoekers missen we wel de eindgebruiker, het zou goed zijn als die voor een volgende editie ook de weg naar deze beurs vinden."
Marie Jose Verbeek, managing director Fristads, vult aan: "Het is mooi dat we elkaar hier weer vinden en samenwerken en kennisdelen is wat mij betreft het belangrijkste voor de komende periode, zodat we als sector gezamenlijk de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid aan kunnen gaan. En laten we ook vooral als branche blijven vertellen waarmee we bezig zijn. Wij doen volgend jaar graag weer mee."

Shirley Schijvens was met haar team van Schijvens Corporate Fashion promonent aanwezig: “Het event is goed georganiseerd. De beursvloer is voor nu precies passend en het programma met presentaties en interviews is een mooie inhoudelijke aanvulling. Er is hier veel informatie en kennis te halen. Wij presenteren Aware, een methode om duurzame materialen te onthullen. Met een simpele scan kun je zien of er echt gerecycled garen is gebruikt. Een volgende stap op weg naar transparantie. We zien nu vooral workwear bedrijven en projecten en innovaties uit de textielsector in het algemeen, maar het lijkt me goed als dit event in de toekomst breder wordt getrokken, zoals richting interieurtextiel en fashion."

Chanel Hoogduin, CR-manager bij Just Brands loopt samen met haar collega Maurice Kivits (Buyer) over de beurs. “Het ging afgelopen week rond in de sector dat we dit niet mochten missen dus daarom zijn we hier vandaag. Voor mij is het zeker nuttig om te zien wat er in de markt speelt op dit gebied, en wat er allemaal kan. Ik doe hier kennis op die ik zeker kan gebruiken voor de verdere ontwikkeling van ons eigen MVO-beleid."