Nieuwsbericht

Export, beurzen en handelsmissies?

12-11-2021 - Hoe ziet de wereld eruit na corona? Nou laat dat ‘na nog maar even zitten, voorlopig hebben we hier met z’n allen nog wel mee te kampen. Dat is wel duidelijk. Wat zijn de gevolgen voor onze export, internationale plannen en beurzen? Met een relatief kleine thuismarkt is en blijft export een belangrijk onderdeel van de omzet van onze leden.

Digitale ontmoetingen zullen nooit de fysieke compleet vervangen en uiteindelijk zal je in de route van contact naar contract iemand toch het liefst recht in de ogen willen kijken. Dat was zo en dat blijft zo, daar zijn de meeste ondernemers het wel over eens.  Maar digitalisering en de mogelijkheden om online kennis over te dragen en elkaar te ontmoeten is onomkeerbaar en geeft tegelijkertijd ontzettend veel kansen.

Terugblik

We kunnen terugkijken op een zeer succesvolle eerste editie van de Circular Textile Days, waarin we als partner een actieve rol hadden bij de organisatie. De thematische en gerichte aanpak met veel kennisoverdracht is  een concept dat doorgetrokken kan worden naar meer evenementen en een blauwdruk voor missies en events nationaal, maar wellicht ook internationaal.

Het was ook een zeer goede timing na de zomer, nadat de sector elkaar na 1,5 jaar weer live in de ogen kon kijken. Wordt dat het nieuwe normaal, fysieke evenementen plannen in juni en september en daaromheen met de beperkingen in een hybride vorm?  Gericht, met veel focus of juist algemene kennisoverdracht?

Internationaal is het nog erg lastig. Het komende voorjaar staan er binnen Europa zowel fysieke beurzen (bijv. ModeFabriek)  als hybride events (bijv. Premire Vision) op het programma  Events buiten Europa staat nog op een heel laag pitje voor Nederlandse ondernemers.  Wat heeft dat voor gevolgen?

Tijdens de laatste Creative Live bijeenkomst voor internationale ondernemers uit de creatieve sector, tijdens de Dutch Design Week, bleek dat niets gaat boven het zien en voelen van producten wanneer je een partner wilt vinden voor de verkoop of wilt samenwerken

Ons wordt met enige regelmaat gevraagd wat de standpunten zijn voor onze sector. Waar lopen bedrijven het meest tegenaan wanneer het gaat om sectorspecifieke vraagstukken in relatie tot export en internationale handel; welke landen zijn belangrijk, met welke ondersteuning, waar liggen behoeftes en wat verwachten ze van ons, wat is onze rol? Vragen waarop we alleen een goed antwoord kunnen geven wanneer we weten wat onze leden wensen.

Uitnodiging

Voor het thema internationale handel: export, beurzen en handelsmissies roep ik daarom (nieuwe) geïnteresseerde leden zich te melden bij mij. Op 21 december (datum onder voorbehoud) organiseren we een klankbordsessie waarin we alle plannen die er zijn, met elkaar willen bespreken  Interesse om mee te denken? Meld je hier aan:

 

Heeft u al een account? Log dan eerst in, uw gegevens worden dan automatisch ingevuld.
* verplicht veld

 

Export Regelingen

Uit het enorme aanbod aan regelingen in de vorm van vouchers en subsidies hebben we de belangrijkste overzichtelijk bij elkaar gezet in een apart document dat Modint-leden hieronder kunnen downloaden.

Heb je vragen of ideeën laat het me weten!

 

Corien Beks, beks@modint.nl

 

Bijlagen

Thema'sModint AcademyAgendaWord lid