Nieuwsbericht

Worden gestegen invoerprijzen doorberekend?

06-01-2022 - Veel kleding en textielbedrijven zijn als “groothandel” ingeschreven en worden door het CBS ook zo beschouwd, maar toch is het interessant om de cijfers uit de textiel- en kleding “industrie” te volgen. Vooral als het om invoerprijzen gaat, want die lopen flink op. En ook als het om afzetprijzen gaat, die weer aan klanten wordt berekend.


In de textiel (stoffen, technisch textiel, tapijt) houden afzetprijzen ongeveer gelijke tred met invoerprijzen. De afzetprijzen van de industrie lagen in november 5,3% hoger dan in november 2020. De invoerprijzen liepen in dat jaar met 7,2% op. Maar dat zijn alleen de kosten berekend voor de producten zelf, exclusief transportkosten, dus in werkelijkheid lopen de kosten veel harder omhoog voor bedrijven. Maar er blijft een verschil in de indexcijfers, dus kosten worden doorberekend zoals je in de grafiek voor textiel kunt zien, al loopt het verschil iets terug.


Voor kleding zien we een ander beeld: daar lukt het niet om de gestegen invoerprijzen te compenseren in de afzetprijzen. De afzetprijzen stegen in een jaar tijd met 2,3%, de invoerprijzen (ook weer zonder gestegen transportkosten) met 5,1%. Daarmee is het verschil in de indices weggesmolten en zelfs 0,3% negatief.


Gelukkig stond de consumentenprijsindex in november 2021 ook nog die 5% hoger dan een jaar geleden, maar na weer een lockdown is het maar erg de vraag hoe dat zal gaan als de winkels opengaan in een traditionele uitverkoopperiode. Gestegen kosten moesten dus al sterker in de prijzen van de industrie terugkomen, maar met gesloten winkels is dat een groot probleem.

 

 

(Tekst: Modint, cijfers: CBS)

 

Vragen of een reactie?

 Rens Tap via tap@modint.nl