Nieuwsbericht

Harde Brexit nog nooit zo dichtbij

De aandacht van de Nederlandse ondernemer voor de BREXIT verslapt, constateert VNO-NCW vorige week in De Financiële Telegraaf. Van de bedrijven die een handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk (VK) hebben, bereidt 60 procent zich op dit moment voor op een Brits vertrek uit de Europese Unie (EU). Vorig jaar was dat nog 76 procent, zo blijkt uit een rondvraag van onderzoeksbureau Kantar.

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese Unie (EU) op 31 januari 2020 verlaten. Na de transitieperiode, die afloopt op 1 januari 2021, zal dit daadwerkelijk in de praktijk ingaan. Het einde van de transitieperiode nadert ondertussen met rasse schreden. Vorige week lieten de Britten een in het ‘Withdrawal Agreement’ afgesproken deadline verlopen waarbinnen de transitieperiode verlengd kon worden. Dat betekent niet dat verlenging nu onmogelijk is, maar het geeft eens temeer aan dat de BREXIT zwaar weegt voor Boris Johnson.

Een snelle voorbereiding op eventuele No Deal is echter noodzakelijk  Hoe de onderhandelingen verder zullen lopen, is op dit moment koffiedik kijken. Feit is wel dat een compromis zeer lastig is omdat de EU dan tegen de juridische grenzen van zijn systeem aanloop (level Playing Field op de Interne Markt) en het VK tegen politieke grenzen. Verder moet niet uit het oog verloren worden dat de default option per definitie een No Deal is per 01.01.2021.

Modint ondersteunt de oproep van VNO NCW richting het kabinet op om alles op alles te zetten om een Deal te bereiken, maar we begrijpen ook dat de EU zich geen gaten in de Interne Markt kan veroorloven. Hoe dan ook zal er in de nabije toekomst sowieso sprake zijn van aanzienlijke extra formaliteiten en dus kosten aan de grens. De omvang daarvan kan nog variëren al naar gelang er sprake is van een No Deal of van een akkoord.

Ondertussen krijgen we weer BREXIT vragen van bedrijven over de situatie per 01.01.2021.

Voor individueel advies kun je contact opnemen met contact opnemen met Antonio F/ Barberi Ettaro, barberi@modint.nl.

Thema'sModint AcademyAgendaWord lid