Nieuwsbericht

Uiterlijk 2025 alle toepassingen PFAS verboden

15-02-2022 - Modint heeft eerder deze maand geparticipeerd in het PFAS-overleg met het Ministerie van I&W. Eerder zijn er ook specifieke sessies geweest voor de textielindustrie (alle segmenten). Een deel van de bij Modint aangesloten bedrijven is bekend met het gebruik en de toepassing van de chemische stof  PFAS, maar een groter deel ook niet.

Belangrijkste eigenschap van PFAS is het toevoegen van performance op textiel: waterafstotend, olie-afstotend, koffie en wijnvlekken afstotend. De toepassing is vooral bij outdoor kleding en -gear, regenkleding, skikleding, veiligheidskleding, tentdoek en tapijt.

Onze sector is al sinds 2011 bezig om allerlei chemicaliën te weren uit producten. Waar PFAS wordt gebruikt om materialen waterafstotend te maken, zijn er wel alternatieven voorhanden. Dat ligt anders voor de andere toepassingen. Modint onderzoekt samen met het ministerie naar mogelijkheden om duurzame toepassingen te introduceren en kan u helpen wegwijs te maken in de subsidies die de Nederlandse overheid daarvoor beschikbaar stelt.

In het tweede kwartaal van dit jaar zal Modint voor haar leden een webinar organiseren over PFAS. We komen graag in contact met je als je het vermoeden hebt dat er in eiegen producten sprake kan zijn van een PFAS-toepassing.

Meer weten? Neem contact op met  Antonio Barberi Ettaro, barberi@modint.nl

Thema'sModint AcademyAgendaWord lid