Nieuwsbericht

De laatste ontwikkelingen rond Besluit UPV Textiel

U kunt uw onderneming nu registreren bij Stichting UPV Textiel. De producentenorganisatie is onlangs opgericht op initiatief van Modint en INretail om collectief de individuele UPV-verplichtingen voor de sector zo efficiënt, effectief en betaalbaar mogelijk te organiseren.

Vanaf 1 januari 2023 worden producenten en importeurs van kleding- en huishoudtextiel (bed/bad/keuken/tafellinnen) verantwoordelijk voor de afvalfase van de producten die zij in Nederland in de handel brengen. Ze moeten bijdragen aan een passend, gescheiden inzamelsysteem en moeten doelstellingen behalen voor hergebruik en hoogwaardige recycling van textiel. Deze regels zijn vastgelegd in het Besluit UPV Textiel (Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid). Hiermee neemt de Nederlandse overheid in de sector maatregelen op weg naar een circulaire economie in 2050.

De UPV-verplichtingen zijn complex en kostbaar om individueel te organiseren. Denk aan het maken van afspraken met gemeenten en dienstverleners voor een landelijk dekkend en kwalitatief inname- en verwerkingssysteem. Door krachten te bundelen, zorgt Stichting UPV Textiel dat de uitvoering zo efficiënt, effectief en betaalbaar mogelijk blijft. Met deelname aan het collectief kunnen producenten/importeurs eenvoudig en betaalbaar voldoen aan de UPV-verplichtingen.

Hoe doet u mee?

De eerste dienst die Stichting UPV Textiel voor uw bedrijf kan verzorgen is de collectieve melding aan het ministerie namens producenten/importeurs. Iedere producent/importeur moet zich uiterlijk 6 weken nadat het Besluit UPV Textiel in werking treedt, aanmelden bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Stichting UPV Textiel meldt daarom uiterlijk 11 februari het collectief van aangemelde producenten en importeurs aan. Hiervoor zal zij het totaal aantal deelnemende bedrijven doorgeven en een schatting van de totale hoeveelheid kleding en textiel die de bedrijven in 2023 denken in Nederland in de handel te brengen.

Wilt u deelnemen aan het collectief via Stichting UPV Textiel? Registreer uw onderneming dan zo spoedig mogelijk. Zo kunnen we u tijdig informeren over de volgende stappen die nodig zijn om deel te nemen aan het collectief. Registreren is zo gedaan: u hoeft alleen uw NAW-gegevens op te geven.

Registreer hier

Heeft u vragen?

Modint en INretail hebben informatie bijeenkomsten georganiseerd over de UPV en op 29 november van 13.00 - 14.00 uur is er nog een mogelijkheid om online deel te nemen. U kunt zich per email hier aanmelden.

Met vragen kunt u ons altijd bellen of mailen voor advies op info@stichtingupvtextiel.nl en 085-2020710. Op www.stichtingupvtextiel.nl kunt u ook antwoorden vinden op de veelgestelde vragen.

Voor maatwerk en specifiek advies kunnen leden bij Modint terecht, bij uw vaste adviseur of Peter Koppert. Ook kandidaat-leden zijn zeer welkom voor een persoonlijk adviesgesprek over de impact van het Besluit UPV Textiel voor uw bedrijf.

Thema'sModint AcademyAgendaWord lid