Gesprek op hoogste niveau voor UPV Textiel
De overheid werkt toe naar een circulaire economie en daarom gaat dit jaar de ‘Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid Textiel’, gelden. Bedrijven die kleding en bed- bad- tafel- en keukentextiel (‘linnengoed') importeren worden door deze ‘UPV Textiel’ óók verantwoordelijk voor de afvalfase van al die kilo’s en dat is een hele nieuwe verantwoordelijkheid. Vorige week spraken Modint en INretail met staatssecretaris Vivianne Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over het collectieve systeem waaraan de organisaties gezamenlijk werken en die deze nieuwe wet praktisch uitvoerbaar moet maken voor de sector. Als je kleding of linnengoed importeert dan ben je UPV-plichtig en adviseren we je in te schrijven voor een informatiesessie op 12 of 17 april (zie onderaan dit artikel)
Waardering
De staatssecretaris waardeert de inzet van Modint en INretail om tot een collectief systeem te komen. Ze maakte ook duidelijk dat een gelijk speelveld belangrijk is in deze concurrerende sector en dat het goed is dat al bijna 250 bedrijven zich hebben geregistreerd bij Stichting UPV Textiel. Daar zitten ook multinationals en online platforms bij. Ook op Europees niveau wil Heijnen een gelijk speelveld houden. Dan blijven bijvoorbeeld de administratieve laten voor internationaal opererende bedrijven werkbaar. Tegelijk kwam ook het belang van werkbaarheid van het UPV systeem voor mkb-ondernemingen die importeren aan de orde.
Collectieve aanpak werkt het best
De UPV Textiel maakt bedrijven die kleding en bed- bad- tafel- en keukentextiel op de Nederlandse markt importeren verantwoordelijk voor de inzameling van afgedankte kleding plus het opzetten van een compleet monitoringsysteem plus de financiering ervan. In je eentje krijg je dat nauwelijks voor elkaar op een effectieve en betaalbare manier, maar door dit collectief te organiseren wel. Daar zetten Modint en INretail dan ook op in. Het is een grote uitdaging voor de sector, maar past wel bij verantwoordelijkheid nemen op het gebied van MVO.
Bedrijven denken mee over werkbaar systeem
Een onafhankelijke stichting, producentenorganisatie (PRO) Stichting UPV Textiel, informeert samen met Modint en INretail over de nieuwe regels en betrekt UPV-plichtige bedrijven bij de ontwikkeling van een goed werkend en betaalbaar inzamel- en verwerkingssysteem voor afgedankt textiel.
Producenten en importeurs kunnen zo op de eenvoudigst mogelijke en betaalbare wijze aan hun UPV-verplichtingen voldoen. En samen maken we zo de sector duurzamer.
Ben je importeur?
Importeert jouw bedrijf kleding op de Nederlandse markt? Dan ben je in principe UPV-plichtig zodra de nieuwe wet rond de zomer ingaat. Deelname aan een informatiesessie is slim. In een uur ben je aangehaakt en weet je hoe je via registratie op de hoogte blijft van de ontwikkelingen en verplichtingen.
Informatiesessies
Je bent van harte welkom op de online informatiesessie op 12 april 11.00 - 12.00 (Engels) of 17 april 11.00 - 12.00 (Nederlands). De doelgroep is uitsluitend producenten en importeurs van kleding, keuken-, tafel-, bed- en badtextiel. Aanmelden kan via www.stichtingupvtextiel.nl.