Nieuwsbericht

Eindpresentatie CircTex op de Circular Textile Days  

For English please see the document below.

We kijken terug naar het begin van de zomer naar een succesvol afsluiting van het CircTex project op de Circular Textile Days 2023.
Met het slotevent werd niet alleen het project afgesloten maar ook de toekomst van de door CircTex in 2021 geïnitieerde Circular Textile Days bestendigd. Een 2-daagse beurs die zich zeer snel heeft ontwikkeld tot dé formule om de circulair textiel community bij elkaar te brengen; in deze 3de editie gegroeid tot 70 standhouders, 1200 bezoekers uit 25 landen! En bovenal ambities om de formule uit te rollen naar andere landen. En de zekerheid om in 2024 weer in de voorkeur maand september de 4de editie te organiseren. Een geweldige spin-off voor het zo beoogde long-term effect van het Europese Interreg North-West Europe programma: niet alleen een succesvol project draaien maar vooral ook een ontwikkeling in gang zetten en bestendigen.

Hoe succesvol het CircTex project is geweest werd in 3-tal plenaire presentaties gepresenteerd. Het begint allemaal bij het ontwerp, in dit project de beschermende, zichtbaarheidskleding voor weg- & industriewerkers – in Nederland ook bekend als de RWS-jas. Jeanet van der Stoel (Groenendijk bedrijfskleding) en Edwin Maes (Centexbel) deden die ontwikkeling van een recyclebare jas en broek uit de doeken. Ogenschijnlijk eenvoudige zaken als stiknaden, ritsen en knopen verdienen speciale aandacht, maar vooral de meer complexere aspecten als gebruik van de juiste stofsamenstelling, membranen, transfers en stripings, met het oog op producteisen en recyclebaarheid. Op het vlak van membranen en transfers zijn PES-recycling compatibel oplossingen ontwikkeld en wat betreft het scheiden van de verschillende materialen is het elektromagnetisch opbreekbare Wear2Go garen ontwikkeld en toegepast.
John Beelen (Wear2Go) heeft vervolgens het eco-stitching en disassembly systeem toegelicht. Dat staat niet alleen open voor bedrijfskleding, maar voor alle kleding en textiel die vooraf aan het recyclen moet worden gescheiden in de verschillende materialen, met als hoofddoel een zo zuiver mogelijke stroom van recyclebaar polyester of andere vezelmaterialen (katoen, viscose, nylon, wol etc.) te verkrijgen als feedstock voor recycling.

De cruciale polyester recycling stap werd uitgebreid toegelicht door Martha Molist van Antex in de paneldiscussie met alle project partners: Adrian Appletree (J&A, voor de print transfers), Francesc Rabasseda (IBQ, de doekweverij), Pieter van Kessel (namens Hydrowear, de kledingproducent) en Jeanne Meillier (Euramaterials, voor advies en tests).

De circulaire keten die de projectpartners in het CircTex project hebben gevormd is vertaald naar het CircTex Protocol, een B2B georganiseerde, geborgde en gecontroleerde gesloten kringloop voor ontwerp, productie, onderhoud en recycling van kleding en textiel. Met dit Protocol kunnen bedrijven de krachten bundelen om circulaire producten in de markt aan te bieden, met een optimale transparantie en borging, aansluitend bij de technische ontwikkelingen op materiaal en recycling vlak. Zij nemen onderling verantwoordelijkheid om een daadwerkelijk circulair systeem te organiseren, borgen en controleren. Peter Koppert (Modint) heeft dit CircTex Protocol gepresenteerd onder het motto: we nemen als circulaire productketen niet alleen verantwoordelijkheid voor de beoogde productkwaliteit maar ook voor de circulariteit, zoals dat in een circulaire economie gemeengoed gat worden. Bedrijven die zich hiertoe voelen geroepen zijn van harte uitgenodigd om met het CircTex Protocol hun circulaire productketen te organiseren (zie bijgevoegde CircTex Protocol presentatie).

Voor meer informatie, contact Peter Koppert.

Peter Koppert
Manager Circulair Textiel