Nieuwsbericht

De Nationale Vitaliteitsweek. Doe jij mee?!

Van 25 t/m 29 september 2023 is het weer de Nationale Vitaliteitsweek. De naam zegt het al: in deze week staat de vitaliteit centraal. Het is van essentieel belang om de levenskracht van de medewerkers te waarborgen. Vitale medewerkers zorgen onder andere voor een hogere betrokkenheid/productiviteit, minder verzuim, minder verloop, meer plezier en hogere klanttevredenheid. Om deze week aandacht te geven delen wij in dit artikel 9 tips én dagen wij jullie uit om mee te doen. 

9 praktische tips

1. Neem pauze

Het is belangrijk dat je even los komt van je werk. Ook al lijkt het soms slimmer om door te gaan, juist na de pauze kan iemand weer met meer energie aan de bak én hou je energie over aan het einde van de dag.

2. Drink voldoende water 

Dat water drinken goed voor je is heb je al vast vaker gehoord, maar wat zijn de voordelen? Onder andere: verbeterde fysieke prestaties, beter humeur, beter concentratie, tegen uitdroging en het verbetert de opname voedingsstoffen. Plaats wat kannen water op de werkvloer, zodat het personeel sneller water kan pakken en niet naar de kantine hoeft. 

3. Doe eens iets uit je comfortzone

Dit zorgt voor meer energie, een positieve kick en verhoogd jouw zelfvertrouwen. Sluit de Nationale Vitaliteitsweek af door op vrijdag 29 september iets te doen wat je normaal niet zo snel zou doen. Maak bijvoorbeeld een dansje voordat de dag start met jouw collega’s. Zet bijvoorbeeld de radio aan én misschien net even een tikkeltje harder.

4. Ga in gesprek! 

Het is zo belangrijk om in gesprek te gaan met jouw medewerkers. Organiseer jij wel eens een werkoverleg waarin de volgende thema’s centraal staan: veiligheid, gezondheid en welzijn? Denk aan de onderwerpen: werkdruk, werkstress, fysieke belasting, wat te doen bij een calamiteit. En nee, we bedoelen niet de dagstart waarin jullie de dag doornemen over praktische zaken.

5. Ga in gesprek! 

Hé hij staat er dubbel in. Dat klopt, maar naast de werkoverleggen is het ook van belang om persoonlijke aandacht te geven aan een medewerker. Hoe weet je hoe het echt met iemand gaat als er geen gesprekken worden gevoerd? Plan minstens jaarlijks een gesprek en kom erachter hoe het gaat, waar iemand blij van wordt en wat iemand wellicht nog nodig heeft om met nog meer plezier naar zijn/haar werk te gaan. Tip: noem het een bijpraatmoment of evaluatiegesprek als functioneringsgesprek niet goed voelt. 

6. Geef als werkgever zijnde het goede voorbeeld. Goed doen, doet goed volgen.

7. Wat doe jij tegen werkdruk/werkstress? Houd rekening waar mogelijk met de planning.

Stel prioriteiten en vraag niet alles tegelijk aan jouw medewerkers. Maak onderwerpen bespreekbaar zoals: psychosociale arbeidsbelasting, financiële stress, werk/privé balans, mantelzorger, overgangsproblematiek etc. Zie voor meer tips de arbocatalogus.

8. Iedereen wil gewaardeerd worden. Wat doen jullie om medewerkers te waarderen en te behouden? 

Neem een kijkje op de HR-kalender voor tips. 

9. Betrek het personeel bij de keuzes die gemaakt worden voor meer begrip.