Nieuwsbericht

Textiel- kleding en leerindustrie investeert fors in duurzaamheid en energiebesparing

In 2024 verwachten producenten in de textiel-, kleding- en leerindustrie aanzienlijk meer te investeren in materiële vaste activa, met een verwachte toename van circa 30 procent ten opzichte van 2023. Deze bevinding komt voort uit de voorjaarsenquête investeringsverwachtingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderstreept de groeiende focus binnen de sector op duurzaamheid en energiebesparing.

Een groot deel van de verwachte investeringen in 2024 betreft projecten die oorspronkelijk in 2023 al in gebruik zouden worden genomen. Door diverse oorzaken, zoals vertragingen in de leveringsketen en andere economische factoren, zijn deze investeringen doorgeschoven naar het volgende jaar. Dit zorgt voor een versterkte investeringsactiviteit in 2024.

  • Elektrotechnische en machine-industrie: een verwachte stijging van 60 procent.
  • Raffinaderijen en chemische industrie: een verwachte stijging van 48 procent.
  • Textielindustrie: een verwachte stijging van 29 procent.
  • Aan de andere kant verwachten hout- en bouwmaterialenbranche en papier- en grafische industrie juist een afname in investeringen.

Bedrijven in de industrie verwachten gemiddeld een vijfde van hun investeringen in 2024 in te zetten voor duurzaamheid en energiebesparing. Binnen de industrie verwacht de textiel-, kleding- en lederindustrie relatief de meeste investeringen gericht op duurzaamheid en energiebesparing; circa een derde van de totale investeringen en veelal gericht op energiebesparing en circulair produceren.

Bedrijven in deze sector zetten concrete stappen naar een duurzamere toekomst, met een focus op innovatieve en energiebesparende productieprocessen.

Voor meer informatie over de investeringsverwachtingen binnen de industrie, zie het volledige rapport van het CBS hier. Of neem contact op met onze consultant Miriam Geelhoed. Wij helpen je graag met zowel collectieve diensten als individueel advies om bedrijven te helpen bij hun transitie naar duurzamer en energiezuiniger produceren.