Nieuwsbericht

Overheid daagt bedrijfsleven uit: Innovatieproject duurzame isolatiejassen

De focus van de overheid lag de afgelopen maanden met name op het tekort aan beschermende middelen, waaronder isolatiejassen. Door het LCH (Landelijk Consortium Hulpmiddelen) zijn in deze periode disposable isolatiejassen ingekocht, veelal buiten Europa.

In al onze gesprekken met de overheid heeft Modint naast de afhankelijkheid van de traditionele supply chain, ook de duurzaamheid van deze producten bespreekbaar gemaakt. Tijdens deze gesprekken hebben wij benadrukt dat er Nederlandse bedrijven zijn, die deze producten kunnen produceren. Door middel van de Modint Ecotool hebben we de duurzaamheidsvoordelen aangetoond. Op dat moment waren reusable jassen geen optie voor het LCH. Tegelijkertijd is een aantal van jullie hier zelf al op eigen initiatief actief mee aan de slag gegaan. Deze bedrijven leveren herbruikbare beschermende kleding aan zorginstellingen. We zijn dan ook heel blij dat er een SBIR oproep is gedaan door de minister van Medische Zorg en Sport en de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.

Open call 
Hou jij je bezig met bijvoorbeeld circulair design, nieuwe materialen of textiel? Dan heb jij misschien wel een mooie oplossing voor duurzame isolatiejassen. Dien uiterlijk 14 december je voorstel in.
Ondernemers met de beste projectvoorstellen ontvangen opdracht voor de uitvoering van een haalbaarheidsonderzoek. De meest succesvolle haalbaarheidsonderzoeken krijgen opdracht het product, proces of dienst te ontwikkelen.

Budget
Er is een totaal budget beschikbaar van € 1.000.000. Voor fase 1 (haalbaarheidsonderzoek) is een budget van € 150.000 (inclusief btw) beschikbaar. Het maximum bedrag per haalbaarheidsonderzoek is € 25.000 (inclusief btw). Voor fase 2 (ontwikkelingsfase) is € 850.000 (inclusief btw) beschikbaar, het maximumbedrag per projectvoorstel wordt nader bepaald.

Over SBIR
SBIR (Small Business Innovation Research) subsidieert innovatieprojecten (producten, processen en diensten) die maatschappelijke vraagstukken helpen oplossen. Met SBIR dagen de overheden het bedrijfsleven uit om projectvoorstellen in te dienen. De kern van het instrument SBIR is de werkwijze waarmee de overheid door een innovatiecompetitie ondernemers uitdaagt om met innovatieve producten en diensten te komen om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Zo helpen innovaties die uit de SBIR-competities voortkomen de maatschappij vooruit.

Informatiebijeenkomst
Op 25 november 2020 organiseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een informatiebijeenkomst.

Lees meer over de financiering en de bijeenkomst op rvo.nl  

Lees de officiële aankondiging op TenderNed

Neem voor meer informatie contact op met Miriam Geelhoed.