Nieuwsbericht

De consumptie hapert, maar groeit in de textielsectoren

Volgens de eerste berekening van het CBS, steeg het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2024 met 1,0 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024 en groeit de economie dus. De consumptie hapert, maar in kleding en woninginrichting steeg de consumptie in Q2 toch met zo’n 2,5 procent in volume.

De uitvoer van goederen en diensten steeg in het tweede kwartaal van 2024 met 1,3 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024. De invoer steeg met 0,4 procent minder hard, en vooral dit  extra handelsoverschot gaf een impuls aan de economische groei in het tweede kwartaal. De consumptie van de overheid groeide met 1,0 procent. De investeringen in vaste activa stegen met 0,4 procent. Leveranciers van werkkleding en (technisch) textiel profiteren hiervan, afhankelijk van de sectoren waar men aan levert zoals zorg, industrie of bouw.

De consumptie door huishoudens daalde in het tweede kwartaal van 2024 met 1,0 procent ten opzichte van het eerste kwartaal en met 0,2 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023. Huishoudens hebben minder besteed, gecorrigeerd voor prijsveranderingen, aan voedings- en genotmiddelen en energie. Daarnaast hebben ze ook minder uitgegeven in de horeca. Helaas stagneert de consumptie al ruim een jaar zoals uit het CBS bericht blijkt. Wel wordt meer aan diensten uitgegeven, maar ook in kleding mag men niet klagen. Onderstaand vind je een tabel met de groeicijfers voor de consumptie van kleding, schoenen en woninginrichting. 

De consumptie van kleding steeg vooral in het eerste kwartaal flink, met ruim 9 procent in volume, zij het bij een prijsdaling van 2,4 procent. Het tweede kwartaal verliep matiger, maar wel positief. Voor schoenen en lederwaren zag het CBS een daling van de consumptie van 3,5 procent in volume, maar dit werd door een prijsstijging goedgemaakt. In de woninginrichting daalden de prijzen in beide eerste kwartalen van 2024, zodat men in waarde gemeten op slechts kleine stijgingen van de consumptie uitkwam.

Lees meer:

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2024/33/economie-groeit-in-tweede-kwartaal-2024-met-1-procent 
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2024/33/consumptie-huishoudens-krimpt-met-0-7-procent-in-juni