Nieuwsbericht

In augustus meer consumptie in de Modint sectoren

In augustus 2024 hebben huishoudens 0,7 procent meer besteed aan consumptie dan in augustus 2023, meldt het CBS. Ze kochten zowel meer goederen als meer diensten. De consumptiecijfers betreffen volumecijfers, gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Het is weer een kleine stijging, maar sinds april 2023 heeft het CBS slecht één maand kunnen rapporteren met een stijging van meer dan 1 procent: 2,1 procent in oktober 2023. Verder alleen maar marginale stijgingen kleine dalingen. Kabbelen is al een groot woord.

Consumenten hebben 2,7 procent meer duurzame goederen gekocht dan in augustus 2023. Ze schaften vooral meer kleding (7 procent), schoenen (6,3 procent), spullen voor de woning (4,3 procent) en elektrische apparaten aan. Ook kochten ze 2 procent meer overige goederen, zoals energie en spullen voor persoonlijke verzorging. Aan voedings- en genotmiddelen hebben ze, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, 1,6 procent minder uitgegeven.

Consumenten hebben in augustus 0,5 procent meer diensten afgenomen. Ze hebben vooral meer besteed aan vervoer en communicatie. Consumenten gaven echter minder uit, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, aan horeca-, recreatie- en cultuurdiensten dan een jaar eerder. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit. Daarover volgende maand meer, als we de kwartaalcijfers op een rijtje zetten. 

Bron: CBS