Nieuwsbericht

Modint neemt deel aan Denim Deal

De Denim Deal is een feit! Donderdagochtend 29 oktober hebben Staatssecretaris Van Veldhoven (circulaire economie en milieu) en partijen uit de denimindustrie, waaronder Modint, een volgende duurzame stap gezet voor een schonere textielbranche. In de Denim Deal staan onder andere concrete afspraken voor meer hergebruik van oude denim kledingstukken.

Alle partijen hebben afgesproken dat zij gezamenlijk zo snel mogelijk toewerken naar de standaard van minimaal 5% gerecycled textiel in alle denim kledingstukken. Ook is afgesproken dat deelnemende denimbrands drie miljoen kledingstukken van spijkerstof maken die uit minstens 20 procent gerecycled materiaal bestaan. Staatssecretaris Van Veldhoven: “De kracht van deze Denim Deal zit ‘m in dat alle partijen die bij het maken en verwerken van een spijkerkledingstuk een rol hebben, meedoen. Van productiebedrijven, merken en retailers, maar ook inzamelaars, sorteerders, snijders en weverijen. We zetten een verandering in gang in de hele keten. Als die stap eenmaal is genomen, is opschalen erna gemakkelijker. Dat maakt deze Denim Deal een blauwdruk voor het verduurzamen van kledingstukken van andere materialen.”

Schema Post Consumer Recycling ( uit: Green Deal- Circulaire Denim. Zie bijlage)

Resultaten

Het initiatief wordt ondersteund door het Ministerie van Infrastructuur en Innovatie.In totaal zijn er 30 partijen die de deal hebben ondertekend. “Het doel van de Denim Deal is om ambitieuze brands en organisaties te verenigen die samen de cirkel rond willen maken,” aldus initiatiefnemer James Veenhof tijdens de virtuele bijeenkomst. De Denim Deal zal drie jaar duren en geïnteresseerde partijen kunnen zich nog steeds aansluiten. Aan het einde van ieder jaar wordt gerapporteerd welke activiteiten de partijen hebben ondernemen, welke resultaten er zijn geboekt en welk effect deze hebben gehad.

Deze Denim Deal start als een samenwerkingsverband van koplopers op de Nederlandse denimmarkt, de gemeenten Amsterdam en Zaanstad en o.a. House of Denim. De Denim Deal loopt drie jaar. Nieuwe partijen die ook mee willen doen, kunnen zich nog aansluiten. Meer informatie over aansluiten bij de Denim Deal is ook te vinden op denim-deal.nl. Op 4 februari 2021 zullen alle partijen weer samenkomen voor de eerste Denim Deal Summit.

Meer weten? 

Vanuit Modint denken we hierover graag met je mee. Als denim brand, leverancier en/of retailer geïnteresseerd in het ontwikkelen van circular denim?  Vraag Peter Koppert naar de ambities, mogelijkheden en samenwerking in de Denim Deal.
Koppert@modint.nl
M +31 612 76 53 19
 

Circulaire economie 2050

In Nederland werken we toe naar een circulaire economie waarin (textiel)afval niet meer bestaat. Als we al ons ‘afval’ hergebruiken in nieuwe producten, scheelt dat C02 en voorkomen we milieuvervuiling. Naast denim, werken de overheid en de hele textielketen samen aan uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor textiel. Dit betekent dat producenten straks verantwoordelijk zijn voor het innemen en verwerken van het product na gebruik. Zo moet het voor de consument gemakkelijk en een gewoonte worden een versleten kledingstuk in te leveren zodat er een nieuwe van gemaakt kan worden. Alleen zo kunnen we samen zorgen voor veel minder afval, meer hergebruik en minder verspilling.

Thema'sModint AcademyAgendaWord lid