Nieuwsbericht

Virtueel naar Italië

17 november 2020

Het was de bedoeling om naar Milaan te gaan met een handelsdelegatie onder leiding van Minister Kaag met een mooi programma -  net als 3 jaar geleden met het koningspaar en Minister Ploumen -  maar het liep even anders… 

Toch kunnen we terugkijken op een succesvolle virtuele handelsmissie voor de sectoren duurzame mode, textiel en watertechnologie. 
Italië is een belangrijk handelspartner voor de mode-, en textielindustrie. Italië beschikt over een eeuwenlange traditie en kennis van het maken van textiel, en Italiaanse stoffen in het bijzonder staan wereldwijd bekend om hun kwaliteit. Maar er zijn ook kritische noten. Zo is Fair Wear Foundation kritisch over een productie cluster in Noord-Italië. 

Met dit in gedachten hebben we in opdracht van de Rijksdienst Voor Ondernemen, een inhoudelijk programma samengesteld en deelnemers warm gemaakt om deel te nemen.  Dit hebben we gedaan in samenwerking met het consulaat in Milaan en een netwerk dat opgebouwd is na het staatsbezoek van 3 jaar geleden, 
In een periode dat overschaduwd wordt door het corona virus en alle gevolgen voor de sector, proberen we, door te investeren in kennis en netwerk, onze leden en de sector duurzaam te versterken. 

De ambitie om de mode en textielindustrie te verduurzamen is aanwezig in beide landen. Hoe kunnen de Nederlandse en Italiaanse sector meer aan elkaar verbonden worden, wat is hiervoor nodig en wat zijn de kansen voor een sterke, duurzame en toekomst bestendige sector in beide landen. Dat waren de uitgangspunten van het programma.

Het jasje dat voor minister Kaag is gemaakt voor deze missie is het ultieme voorbeeld waar circulariteit, gerecyclede materialen, digitalisering in design en reshoring samenkomen. In een co-creatie tussen het Nederlands ontwerperscollectief PMS Studio, en Comistra, Italiaanse leverancier van gerecycled wol, met gebruik van het Remo Key communicatie label en totale transparantie geeft over de herkomst van het materiaal, en dan ook nog  ‘made in Italy’.
Het jasje was het uitgangspunt voor een webinar dat vanuit een tvstudio in Hilversum via een live stream kon worden gevolgd door deelnemers.  Experts uit Italië (via een video verbinding) en Nederland, waaronder onze senior consultant duurzaamheid Nienke Steen, vertelden over hun ambities en doelstellingen. Waarom is transparantie zo belangrijk en wat is nu een goede meetmethode, de rol van opleidingen, en hoe kan digitalisering in het design proces leiden tot meer duurzame collecties. 

De dagen die volgden waren er individuele matchmaking gesprekken tussen Nederlandse en Italiaanse bedrijven en organisaties, in totaal zo’n 150 afspraken.
Wat ons betreft smaakt dit zeker naar meer; altijd met het uitgangspunt onze leden en de mode en textielsector duurzaam te versterken. 
 
Corien Beks – Branchemanagement

 

Thema'sModint AcademyAgendaWord lid