Nieuwsbericht

Standpunt sector over dwangarbeid in Chinese katoenindustrie

*For English speakers: you can download our position paper below

26-11-2020 - Modint heeft woensdag 25 november jl. een gesprek gehad met Tweede Kamerleden over de zeer ernstige situatie waarin Oeigoeren naar alle waarschijnlijkheid onder dwang of in gevangenschap worden ingezet voor de katoen/textielindustrie in (met name) Xinjiang in China. Het gesprek ging met name over wat de industrie kan doen om dit probleem aan te pakken, maar ook over wat de overheid kan doen.

We hebben namens de gehele sector uitgelegd dat veel bedrijven een standpunt tegen dwangarbeid in hun MVO beleid hebben opgenomen en dat afstemmen en soms ook controleren bij hun eerstelijns leveranciers. Maar hoe staat het er nu voor dieper in de kleding en textiel keten? Meer dan 80% van de Chinese katoen komt uit de regio Xinjiang en China levert meer dan 20% aan de wereldwijde katoenproductie. Nederland koopt meer dan 30% van alle textiel en kleding uit China in. Bovendien kan er ook Chinese katoen in artikelen zitten die geproduceerd zijn in andere landen. Oeigoeren worden volgens diverse rapporten ook te werk gesteld in andere delen van China. De kans dat er ergens een link zit naar dwangarbeid in katoenen kleding is dus aanwezig. Maar het is ontzettend lastig voor een kleding- of textielbedrijf om te achterhalen van welke katoenplantage, ginning of spinning mill de katoen komt in een gereed kledingstuk. Bovendien is het lastig tot onmogelijk om met Chinese leveranciers een gesprek hierover te voeren. Meer ketentransparantie daarover van leveranciers zou helpen.  

Maar dan zijn we er nog lang niet want het probleem is in dit geval geo-politiek. Het gaat over het beleid van China, niet om een probleem waarvan onze industrie (of andere industrie) de oorzaak is en aan de knoppen kan draaien en daarom hebben we een internationale samenwerking nodig om gesprekken met China te kunnen voeren. Daarbij raden we aan in gesprek te gaan met de EU, maar ook met de Verenigde Naties (VN), de International labour organization (ILO), World trade organization (WTO) en Organization for Economic Cooperation and Development (OECD).

Wat kunnen we nu wel doen als industrie/bedrijfsleven?

  1. Neem een standpunt tegen dwangarbeid in, in je MVO beleid op basis van internationale richtlijnen en vraag je leveranciers dat verder te delen met hun ketenpartners.(gebruik voor het inrichten van een future proof MVO beleid deze guidance OECD for responsible supply chains in the garment and footwear sector).
  2. Werk zoveel mogelijk met onafhankelijke auditpartijen op hoge risico locaties waarbij interviews met werknemers mogelijk zijn. (In Xinjiang is het vrijwel niet mogelijk). Stem de aanpak en auditkwaliteit af met de organisatie waar je lid van bent (bijv. BSCI, FWF, ETI) .
  3. Koop zoveel mogelijk gecertificeerde biologisch (GOTS, OC) of recycled katoen (GRS) in of steun Better Cotton Initiative (BCI) die nu geen licentie meer afgeeft voor deze regio.
  4. Vraag aan leveranciers waar ze hun producten inkopen en registreer dat zo ver mogelijk de keten in op productniveau en start met hoog risico artikelen: bijv. de NOOS styles van katoen uit China.
  5. Neem contact op met Modint om aan te geven waar je tegen aan loopt of als je vragen hebt.
  6. Gebruik het bredere stakeholdernetwerk voor meer informatie: lees publieke rapporten van ASPI en CSIS. NGO Solidaridad werkt samen met Modint in het convenant heeft ook veel kennis van de katoenindustrie.
  7. Modint is verregaand met de aanvraag van een RVO subsidie project waarin een transparantie software tool wordt opgezet voor onze sector (MKB proof) en bovendien zal Modint zich verder verdiepen in YESS (yarn ethically and sustainably sourced standard) en Cotton Connects Trace Bale, dat ontwikkeld is voor meer transparantie in o.a. de katoenindustrie.
  8. Modint zit in de werkgroep van de VN (UNECE - United Nations Economic Commision for Europe) voor transparantie guidelines voor onze industrie waarin de mogelijkheden met blockchain worden verkend.

*Lees de gehele position paper (EN) van Modint & INretail hieronder

Neem voor meer informatie contact op met / For more information contact: Nienke Steen of Miriam Geelhoed 

Thema'sModint AcademyAgendaWord lid