Nieuwsbericht

Winkels open en meer oog voor compensatie leveranciers

15-02-2021| Ook voor leveranciers in kleding, interieurtextiel, schoenen en sportartikelen geldt dat de winkels op 3 maart open zouden moeten gaan. Modint en FGHS staan vierkant achter de oproepen die worden gedaan door brancheorganisaties die de belangen behartigen van de detailhandel. Daarnaast willen leveranciers uit de kleding-, textiel- en sportsector een ruimere compensatie voor bedrijven die aan winkels leveren.  

Dit laten Modint en FGHS, brancheorganisatie voor sportleveranciers, vandaag weten in een gezamenlijk persbericht. 


Compensatie voor leveranciersLeveranciers hebben nu al perioden tot meer dan een jaar lang voorgefinancierd. Op dit moment zien zij orders voor volgende seizoenen tot begin 2022 ook teruglopen, omdat retailers geen geld hebben om in te kopen en collecties uit 2020 met verlies zullen verkopen. Winsten in de retail verdampen en daarmee ook de mogelijkheden om in volgende seizoenen te investeren. Dit heeft niet alleen nu, maar ook op de langere termijn enorme gevolgen voor alle partijen in de keten.

Openen van winkels is van groot belang, maar ook moeten regelingen zoals de voorraadvergoeding voor de gesloten detailhandel (VGD) worden uitgebreid naar leveranciers. Er ligt en hangt voor vele maanden aan voorraad in de keten, niet alleen bij de winkels. Een deel van de voorraad in de winkels is, afhankelijk van afspraken, zelfs in eigendom van de leveranciers. Zolang er niets aan de consument verkocht wordt, kunnen leveranciers niet uitleveren aan de detailhandel en kunnen zij niet betaald worden. Er is geen liquiditeit meer in de sector.

Voorraadvergoeding voor leveranciers is noodzakelijk. Daarnaast moet de keten geherfinancierd worden om weer op gang te kunnen komen bij heropening van de winkels. Hiervoor zouden eenvoudige en snel toegankelijke financieringen moeten komen.

Neem voor meer informatie hierover contact op met:

Modint: Joan van Ee, communicatieadviseur 

FGHS: Dirk Vinken, directeur 

 
Thema'sModint AcademyAgendaWord lid