Juist nu een ketenbenadering
19-01-2021 In deze nog weer verhevigd zware tijd doen leveranciersorganisaties van textiel, kleding en sportartikelen Modint en FGHS (Brancheorganisatie voor Sportleveranciers) weer een dringend beroep op alle spelers in de diverse schakels in de keten om verder te kijken dan het belang van de eigen onderneming, hoe moeilijk ook. We wachten nog op details van aanvullende steunpakketten. Uiteraard hopen we dat hiermee flink extra liquiditeit in de keten wordt geblazen en daarmee goederen en geldstromen in beweging blijven, maar er zal sowieso meer nodig zijn. De rek is eruit.
Er is een ketenbenadering nodig in de wijze waarop wordt gesproken over (sectorale) steunpakketten en hoe deze worden ingericht. Er is maatwerk nodig voor verschillende bedrijven in uiteenlopende posities en met verschillende afhankelijkheden. Wij merken dat een flink deel van onze leden in industrie en groothandel zich afvragen of dit voldoende wordt doorzien door de beleidsmakers en zij maken zich dan ook grote zorgen over wat er de komende weken gaat gebeuren.
De ketenbenadering is bijvoorbeeld nodig voor een goede uitvoering van voorraadcompensatie die zoals in het geval van shop in shop constructies ook naar de groothandel/merkhouder moet doorwerken. Groothandelsvoorraden hopen zich ook op in de magazijnen van leveranciers en hun logistieke partners.
Verstopte pijplijn
Ook leveranciers hebben sterk te maken met afwaardering van voorraden, terwijl ze verzocht worden (deel) collecties terug te nemen, extra valuta te geven aan klanten, en hen voor te financieren vanwege het doorschuiven van collecties naar latere perioden. Maar dit doorschuiven van collecties geeft weer minder uitzicht op omzet uit de verkoop van nieuwe collecties voor later in 2021 en 2022. Kortom de pijplijn zit ook voor leveranciers volledig verstopt.
Kleding veroudert daarbij, dat geldt niet alleen voor mode maar bijvoorbeeld ook voor wintersportkleding. Zaken als Click & Collect, versterking van onlinemogelijkheden en veilig fysiek kunnen winkelen en het kunnen leveren en weer bestellen in showrooms kunnen alleen gezamenlijk ingericht worden. Verder is een ketenbenadering nodig om de inkoop- en productieprocessen op gang te houden: het uitleveren voor komend voorjaar start, tegelijk met het plaatsen van bestellingen voor volgende winter. En zoals in 2020 al bleek, zijn de gevolgen voor het vastlopen van de kleding- en textielmarkten catastrofaal voor bedrijven in productielanden. De keten is lang…
De rek is eruit
Wat nu eerst? Een flink deel van onze sector wordt gekenmerkt door lange doorlooptijden binnen een complexe aanvoer en heeft daarbovenop ook nog te maken met genoemde seizoens- en trendeffecten. Daardoor zijn we een sector met een enorme behoefte aan voorraad- en werkkapitaal. Er is flexibiliteit, wederzijds begrip, visie, verantwoordelijkheid en solidariteit nodig om met dat wat er is zoveel mogelijk overeind te houden. Belangrijker nog: alleen gezamenlijk kunnen partijen in de keten duidelijk maken dat de rek eruit is. Alle partijen roepen wij nogmaals dringend op om het maximale te doen wat binnen ieders individuele vermogen en mogelijkheden ligt.
Het laatste nieuws
What’s Up – Rens Tap per 1 januari 2025 met pensioen & Innovatief recyclingproces hotellinnen door SaXcell en Blycolin
Het voor u verzamelde bedrijfs- en economische nieuws uit de sector - 24 december
Trade Policy & Customs Update nr. 3, 2024
Trump elected: new tariffs might have an effect on your supply chain - December 19th, 2024
Modint Highlights 2024
Ieder jaar zetten wij de belangrijkste resultaten en activiteiten in een overzicht. Zo kun je heel eenvoudig zien wat Modint doet om jou als lid te ondersteunen. 2024 stond in het teken van innovatie,...