Nieuwsbericht

De testsamenleving?

17 november 2020 - Veel Modint leden gaven in de ledenpeiling aan problemen te ondervinden met de omgang met de corona maatregelen. Iedereen heeft langzamerhand ervaring met eigen ziekteverschijnselen of die in de omgeving, getest moeten worden, positief of negatief getest worden en in quarantaine moeten. Naast druk op de zorg en eigen leed geeft dit heel veel druk op bedrijven die werknemers thuis hebben zitten en dus het werk niet gedaan krijgen.

Nederland heeft behoefte aan een nieuw perspectief nu de zorg is overbelast en de huidige corona-aanpak met gedragsmaatregelen en lockdowns steeds meer pijn doet in de samenleving stelt voorzitter Thijsen van VNO-NCW daarom. VNO NCW heeft een concept ontwikkeld voor de 'testsamenleving'. 'Door massaal te gaan testen houden we het virus buiten de deur. Zo raakt de zorg niet opnieuw overbelast en krijgen mensen hun bewegingsvrijheid terug. Nederland kan op die manier van het slot. Door deze aanpak kunnen we tegen relatief geringe kosten veel maatschappelijk en economisch leed voorkomen. Op basis van gesprekken met experts, onze ervaringen met de XL-snelteststraten, ervaringen uit het buitenland en berekeningen denken wij dat dit een haalbaar plan is, dat ons land de lucht kan geven waar iedereen zo naar snakt,’ stelt zij.

Het plan bestaat uit meerdere fases: 

  • Fase 1: Grote klap: grootschalig testen in regio’s met veel besmettingen
  • Fase 2: Leven zoals in de zomer van 2020 dankzij meer testen 
  • Fase 3: Terug naar een ‘vrijwel normaal’ leven dankzij massaal testen

Berekeningen laten zien dat 2 miljoen testen per week vanaf januari 2021 al mogelijk is. De Denen halen dit soort aantallen nu al en ook de VWS-ambities gaan in die richting. De huidige plannen van het kabinet, met ook de nieuw opgebouwde testinfrastructuur, zijn daarmee de perfecte springplank om dit voor elkaar te krijgen. De kosten van een testsamenleving vallen bovendien in het niet bij de maatschappelijke en economische schade voor Nederland als we het níet doen.

Daarnaast zijn ook de gesprekken gestart over het steunpakket dat begin 2021 moet ingaan. De hoofdboodschap is om volwaardige steun aan bedrijven vol te houden. Nu stoppen of fors afbouwen zou betekenen dat veel van de voorgaande investeringen vanuit het rijk voor niets zijn geweest. Wij blijven monitoren wat de verwachte effecten zijn binnen onze branche op de korte en langere termijn en brengen dat in. Blijf ons op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen en inzichten.