Nieuwsbericht

Invoering Avondklok | Werk onder voorwaarden uitgezonderd

Vanaf zaterdag 23 januari krijgt Nederland te maken met een avondklok, die tussen 21.00 uur en 4.30 uur van kracht is. Het kabinet voert de avondklok in om met name aan de Britse variant van het coronavirus het hoofd te kunnen bieden.

Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Tot woensdag 10 februari 2021 04:30 uur is het dan verboden om je op straat te begeven tijdens dit tijdstip, behalve bij een geldige reden, waaronder werk. Geen geldige reden? Dan volgt er een boete van € 95. Supermarkten en afhaallocaties voor de horeca moeten hun deuren rond 20.15 uur sluiten.

uitzonderingen

Het kabinet maakt een aantal uitzonderingen op de avondklok, onder andere voor mantelzorg, calamiteiten, uitvaarten, en ook voor werk. Mensen die naar buiten gaan, moeten wel het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben. Wie zich vanwege werk na de avondklok op straat begeeft, moet ook een werkgeversverklaring kunnen tonen. Daarvoor is een standaardverklaring online geplaatst op de website van de overheid. Deze kan worden gedownload en geprint. Zelfgemaakte formulieren zijn niet geldig!

Daarom verwijzen we naar de formulieren van de Rijksoverheid

Kijk ook op www.rijksoverheid.nl/avondklok

Werk thuis

Hoewel werk in principe uitgezonderd is van de avondklok, blijft gelden dat iedereen zoveel mogelijk thuis werkt. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen.

Werkgevers moeten ervoor blijven zorgen dat werknemers die thuis kunnen werken dat ook daadwerkelijk doen. Modint roep haar leden en de daar werkzame werknemers dan ook op om zich aan het thuiswerkadvies te houden.

 

Vragen en antwoorden

Wat betekent deze maatregel voor jouw bedrijf? Mag je werknemer bijvoorbeeld nog wel naar zijn werkplek reizen, of weer terug? KVK.nl geeft antwoord op deze en andere veelgestelde vragen van ondernemers over de avondklok.

 

Niet op reis

Voor bepaalde groepen reizigers uit landen buiten de EU geldt al sinds maart een inreisverbod. Het kabinet heeft besloten deze groepen uit te breiden. Dit betekent dat zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden Nederland niet meer mogen inreizen.

Verder is het dringende advies van het kabinet om in Nederland te blijven. Ga niet op reis en boek geen reizen die in de periode tot en met 31 maart plaatsvinden. Daarnaast komt er, in ieder geval voor een maand, een vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en geheel Zuid-Amerika.

Alle reizigers uit hoog risicogebieden die per vliegtuig of schip naar Nederland komen, moeten een vlak voor vertrek naar Nederland afgenomen negatieve sneltest kunnen tonen. Zij moeten bovendien 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Deze overige maatregelen gaan in op zaterdag 23 januari 2021 om 00:01 uur.

Kijk voor alle recente informatie over reizen tijdens corona op de website van de Rijksoverheid 

Thema'sModint AcademyAgenda