Blog

Changemakers

Deze week is het de week van de circulaire economie. Er is veel aandacht; circulariteit is HOT, ook in de kleding en textielindustrie. Ik zie initiatieven voorbijkomen om changemakers te nomineren die een bijdrage hebben geleverd in de transitie naar een duurzame en circulaire mode- en textiel industrie. Als brancheorganisatie past dat niet bij ons, bedrijven kunnen dit ook heel goed zelf, en mooi om te zien dat leden van ons hiermee goede sier maken en gezien worden. Voornamelijk mooi voor hun eigen onderneming maar ze ondersteunen daarmee ook het collectief dat we zijn.

Wanneer ik toch een changemaker zou mogen nomineren zou ik niet voor één bedrijf gaan, maar voor een groep bedrijven; onze bedrijfskleding groep binnen Modint.  Ik werk nu een aantal jaren met deze groep bedrijven en realiseer me keer op keer – zeker in relatie tot andere groepen –  wat voor een sterk en dynamisch collectief we met elkaar hebben.

Het ideale circulaire textielmodel

Ondanks dat men (vaak) elkaars directe concurrent is, lukt het om te kijken naar collectiviteit en samenwerking. En het is nog gezellig ook. De motivatie voor een circulaire sector is bij veel bedrijven groot. Het is een proces, een lange weg, maar heel bijzonder om samen te kijken naar de mogelijkheden. Een paar weken geleden hebben we een brainstormsessie georganiseerd over mogelijk gezamenlijke retour logistiek en hoogwaardige recycling. In eerste instantie met onze leden, dat is de basis en in een vervolg met andere stakeholders.

Maar er zijn ook hobbels. Eén van de punten die vaak wordt benoemd is het ontwerp. In het ideale circulaire textielmodel zou er meer kunnen worden hergebruikt wanneer er meer vanuit mono materialen zou worden ontworpen, maar ja, tegelijkertijd zijn we met z’n allen wel gewend geraakt aan het gebruik van elastaan en combinaties voor meer draagcomfort. Hoe ga je hiermee om? Komt er een technologische ontwikkeling waarbij het afpellen makkelijker wordt en het echt mogelijk wordt om van een gebruikt en gemengd textielproduct een nieuw kledingstuk te maken?

Hobbels

Ondertussen gebeurt er van alles en wordt er veel hergebruikt voor andere eindproducten, deels circulaire producten, vaak laagwaardig vanuit een puristische definitie maar zeker niet minder waardig. Ieder bedrijf maakt zo zijn keuzes en plannen en wij proberen er een lijn in te brengen om het krachtige collectief te versterken.

Waar lukt samenwerking, waar ook juist niet en wat is een next step voor de sector. Er zullen meer kennissessies en -bijeenkomsten volgen. Na zo’n bijeenkomst weten we weer met z’n allen waar we staan – waar een wil is, is een weg –  en is er ook het besef dat er geen weg terug is. Het is een weg met hobbels, zeker in sectoren waar veiligheid in kleding voor circulariteit gaat, en meer circulair niet perse duurzamer hoeft te zijn. Met oog voor de individuele ondernemers en door kennis en krachten te bundelen, kan de sector een koploper blijven met samenwerkende  innovatieve changemakers.

 

Corien Beks
Branchemanagement

Corien Beks