Nieuwsbericht

Zeefier

Zeefier maakt 100% natuurlijke zeewierkleurstoffen voor textiel. Zeefier biedt natuurlijke zeewierkleurstoffen aangezien zeewier een van de meest duurzame grondstoffen is die er zijn. Mede-oprichter van Zeefier, ontwerper en kunstenaar Nienke Hoogvliet werkte de afgelopen 8 jaar aan de ontwikkeling van de ambachtelijke kleurstof. Nu worden de processen opgeschaald met experts om ze beschikbaar te maken voor de hele industrie. Tijdens Dutch Design Week 2021 was  hun nieuwe kleurenpalet te zien bij ''It's in our Nature'' in het Klokgebouw te Eindhoven.

De meeste textielsoorten worden momenteel geverfd met synthetische kleurstoffen, maar deze vormen een grote bedreiging voor onze gezondheid en het milieu vanwege de gevaarlijke chemicaliën die ze vaak bevatten.

Zeefier gelooft dat zeewier een antwoord is op dit probleem, aangezien het voor de groei geen zoet water, landbouwgrond of chemicaliën nodig heeft om te groeien.

Het zuivert CO2 en produceert zuurstof. Verschillende industrieën begrepen dit potentieel en zijn dit prachtige materiaal gaan gebruiken, in bijvoorbeeld voedsel en cosmetica.

Dit resulteert in grote hoeveelheden afvalstromen of bijproducten, een geweldige bron van grondstof voor Zeefier, die dit ‘afval’ omzet in mooie en rijke textielkleuren.

 

Ontwerper Nienke Hoogvliet is vernieuwer van nieuwe perspectieven en materialen. De afgelopen 8 jaar heeft ze gewerkt aan het perfecte recept voor ambachtelijke en circulaire textielkleurstoffen uit zeewier. Haar onderzoek resulteerde in projecten als SEA ME, de SEA ME Collection (aangekocht door Centraal Museum) en het boek Seaweed Research (nu wereldwijd verkocht). Haar droom is altijd geweest om de textielindustrie radicaal te veranderen. Daarom sloeg ze de handen ineen met Anne Boermans en richtten ze samen het bedrijf Zeefier op. Ze werken continu met een team van experts aan het opschalen van de processen om hun kleurstoffen beschikbaar te maken voor de hele industrie. De tentoonstelling op de Dutch Design Week 2021 was de première van hun nieuwe kleurenpalet.

 

/////

www.zeefier.eu
Instagram: @zee.fier

Contact  (via de website)