Blog

De nieuwe kleren van Elon Musk?

01-05-2023 - De nieuwe kleren van Elon Musk? Of meer een geval van 'De nieuwe kleren van de keizer?'. 

Tech giganten deden eind maart nog een oproep om grote Artificial Intelligence (AI) projecten te pauzeren. Dit als respons op de snelle ontwikkeling van niet-menselijke systemen die nu al concurreren met mensen in het uitvoeren van bepaalde taken, en hen in de toekomst zelfs kunnen vervangen.

Een adempauze of niet, we moeten als sector onderzoeken wat de mogelijke en reële impact is van AI, ook op de kleding- en textielsector. Omarmen en daarmee gerichter of efficiënter collectioneren? Of juist oppassen met oog op mogelijk verlies van menselijke creativiteit? En wat als we met AI kwaliteitsissues en verkoopcijfers kunnen gaan voorspellen?

Het gebruik van AI door bedrijven is de afgelopen 4 jaar al met 270% toegenomen. Een ontwikkeling die met de komst van ChatGPT in stroomversnelling werd gebracht en de interesse trok van het brede publiek. Tegenwoordig kan iedereen met een paar muisklikken binnen een minuut ideeën genereren voor een kostuum, jurk of bankstel. Wat een enorm potentieel heeft dit voor de professional, wanneer creativiteit, data (verkoopcijfers van vorige collecties bijvoorbeeld) en AI bij elkaar komen. Probeer het zelf maar eens: https://www.craiyon.com/. Of kijk eens naar de creatie van G-Star AI couture

Wij gaan de komende tijd met dit onderwerp aan de slag. Wil je zelf ook al een stap maken? De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) lanceert in samenwerking met de Topsector Creatieve Industrie, de Nationale Cursus AI voor Creatieve Industrie. De gratis online AI bewustwordingscursus maakt de creatieve en culturele sector vertrouwd met artificiële intelligentie en laat zien hoe AI in kan worden gezet in de werkpraktijk. 
 

Miriam Geelhoed
Consultant Inkoop & Productie