Nieuwsbericht

Is je digitale omgeving even goed beveiligd als je pand?

Op je pand heb je goede sloten en wellicht heb je ook een alarm, bewakingscamera’s of rolluiken. Bij jou komen inbrekers niet zo snel binnen en met een gerust hart laat je je spullen achter als je naar huis gaat. Maar hoe zit dat met de ónline omgeving van je onderneming? Weet je daar ook zo zeker dat inbrekers niet binnen komen? Want wat als zij met de gegevens van jouw klant aan de haal gaan?

Hoe groot is de kans op een schade door een cyberaanval?

Het lijkt een ver-van-je-bed-show, maar dat is het helaas niet: cybercrime. 20% Van de ondernemers heeft wel eens een cyberaanval gehad. De gemiddelde schade per incident is inmiddels gestegen: van € 184.000,- naar € 300.000,-. Ondanks dat deze trends schrikbarend zijn, zien veel ondernemers het online risico niet. Vooral omdat het niet tastbaar is.

Webshop uit de lucht en niet-ontvangen betalingen

Zeker voor een fabrikant, importeur of groothandelaar is dat herkenbaar, maar cybercrime kan helaas op veel verschillende manieren invloed hebben op jouw onderneming. Want wat als je systeem wordt ‘gegijzeld’ en je dus geen idee hebt welke bestellingen er online gedaan zijn? Of als een hacker zorgt dat de betalingen niet naar jouw rekening gaan, maar naar de zijne? Of als je klanten je niet kunnen bereiken omdat je telefoon- of e-mailsysteem wordt geblokkeerd, en ze daardoor naar een concurrent gaan?

Zo bescherm je jouw digitale omgeving

Het aantal cyberaanvallen is in het afgelopen jaar tot een nieuw hoogtepunt gestegen. Per week krijgen Nederlandse bedrijven ongeveer 1168 cyberaanvallen te verwerken. Het is dus belangrijk om op een goede manier aan preventie te doen om deze aanvallen af te slaan. Een paar tips:

  • Zorg ervoor dat je computers goed beveiligd zijn en dat je updates downloadt en installeert.
  • Beveilig je systemen door tweestapsverificatie, dus bijvoorbeeld met wachtwoord én sms.
  • Maak een beveiligingsplan voor gevoelige informatie zoals persoonlijke- en klantgegevens.
  • Bepaal per medewerker autoriteiten en toestemming voor je netwerk en systemen.
  • Open geen vreemde bijlagen, ook niet van bekenden. Bel bij twijfel de afzender om te verifiëren.
  • Maak dagelijks back-ups waarmee je het gehele systeem in één keer terug kunt zetten.
  • Klik niet zomaar op onbekende hyperlinks.
  • Bekijk de toegevoegde waarde van een cyberverzekering.

Maar wat als er toch online ingebroken wordt?

Preventie is belangrijk, maar helaas kun je het cyberrisico nooit volledig uitsluiten. Wij adviseren daarom om een cyberverzekering af te sluiten. Mocht er dan digitaal ingebroken worden, dan sta je er niet alleen voor. Hiervoor kan je goed terecht bij de specialisten van Modint Verzekeringsdienst. Met één telefoontje word je geholpen bij het verdere proces. Denk aan het snel herstellen van je bestanden, maar ook aan financiële tegemoetkoming als je inkomsten mist. Modint-leden krijgen bovendien 10% ledenkorting op de cyberverzekering. 

Meer weten over de ins, outs en kosten van een cyberverzekering?

Vraag vrijblijvend een offerte aan