Nieuwsbericht

Nieuwe dossiers voor MBO mode opleidingen.

14-12-2020 - De sectorkamer Handel van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).heeft de nieuwe dossiers voor de mode opleidingen in het MBO goedgekeurd en deze kunnen nu door de minister vastgesteld worden. Het zijn nieuwe brede dossiers geworden die goed aanlsuiten bij de huidige beroepseisen in de branche. Modint heeft hieraan samen met een aantal leden en vertgenwoordigers uit het onderwijs en het bedrijfsleven, een belangrijke bijdrage geleverd. Het gaat om dossiers op niveau 2 t/m 4 met de nieuwe namen: basismedewerker Fashion, Fashion tailor en Fashion retailer, Fashion designer en Fashion product coördinator. Zodra de minister de dossiers vastgesteld heeft (januari 2021), kunnen scholen er vanaf augustus 2021 mee aan de slag.

 

Het nieuwe dossier voor de Fashion opleidingen bestaat uit 1 basis en 5 profielen (kwalificaties).

 

Huidige kwalificatie

Nieuwe kwalificatie

Dossier (niveau)

Kleding-, confectie en veranderatelier

Fashionatelier

2

Basismedewerker mode

Basismedewerker fashion

Dossier

Mode/maatkleding

Fashion

3

Allround medewerker mode/maatkleding

Assistant Fashion Tailor

3

 

Fashion Retailer

4

Specialist mode/maatkleding

Fashion Tailor

Dossier

Fashion design en productmanagement

Fashion

4

Junior stylist

Fashion Designer

 

Junior productmanager fahsion

Fashion product coördinator

 

Het is een breed dossier geworden waarin alle aspecten van de beroepen in de mode aan de orde komen. Nieuw is de fashion retailer die werkzaam is bij een modeonderneming zoals een webwinkel, modespeciaalzaak of als personal shopper. Het geven van kledingadvies en andere vakspecifieke adviezen zoals het vermaken van kleding is daarbij belangrijk.

De nieuwe dossiers zullen in januari te vinden zijn op de site van de SBB: www.sbb.nl of neem voor meer informatie contact op met Marieke Kuper