Nieuwsbericht

Modellen bouwen?

13-04-2021 - De discussie rond versoepelingen spitste zich deze week toe op het heropenen van terrassen. Maar natuurlijk hebben ook vele andere sectoren hun oplossingen klaarliggen om uit de Corona crisis te komen.

Wat we voor de detailhandel en hun leveranciers niet begrijpen, is dat aan maatregelen wordt vastgehouden waarvoor nauwelijks argumenten zijn. Een beperkt aantal mensen per vierkante meter in een winkel of school kan iedereen begrijpen. Als het dan ook in de bouw geldt, in fabrieken en in kantoren, in het openbaar vervoer. Beperkingen opleggen om te grote drommen mensen te voorkomen, kunnen ook op begrip rekenen. Met maatwerk per gebied, per soort evenement, per periode op de dag. Dan blijft er draagvlak, dan wordt beroep gedaan op eigen verantwoordelijkheid en is discipline en handhaving mogelijk.

Niet eerlijk 

Maar IJzeren Heinig blijven vasthouden aan maatregelen als een afsprakenregeling voor slechts een arbitrair deel van de detailhandel ondermijnt juist het draagvlak. Een voorraadvergoeding voor detailhandel, maar niet voor de schakels in de keten daarvóór die ook 30% omzetverlies lijden, is niet eerlijk. We blijven er ook als Modint in Den Haag op hameren, dat relatief kleine technische aanpassingen van de maatregelen al genoeg zijn om onze bedrijven een klein beetje lucht te geven. Geen enorme versoepelingen als het niet kan, maar erkennen dat de rekening nu wel erg bij beperkte groepen in de samenleving wordt neergelegd. Uitblijven van versoepelingen, de formatie van een nieuw kabinet en nieuwe inkopen voor klanten die misschien kopje onder gaan, leveren nu juist nieuwe onzekerheden op. Het is van groot belang dat compensatiemaatregelen voor sectoren als de onze voor een lange tijd blijven bestaan. Veel schade komt nog, is de angst en daar blijft compensatie voor nodig.

Natuurlijk is er ook de angst voor de “derde golf” en zien we ook de voorspellingen van de modelbouwers van het RIVM dan weer mee en tegenvallen, maar wel uitkomen. En het ligt natuurlijk niet aan de wetenschappers en modellenbouwers, die maken ons niet ziek. Hadden wij zulke modellen maar voor de verkopen van onze diensten en producten!