Blog

Kampioenen in het zonnetje

Onze sector heeft vele uitdagingen. De bedrijven worstelen met alle eisen die samenleving en wet- en regelgeving aan hen oplegt. Dat raakt de marges door uitgaven aan salarissen, energie, huisvesting, containervervoer, om maar eens wat kostenposten te noemen.  

In zo’n ondernemingsklimaat is het moeilijk positief te blijven. In mijn meeting vorige week van Euratex (de Europese Modint), probeerde een van de CEO’s dit aan de Directeur-Generaal Grow van de Europese Unie duidelijk te maken. Niet eerder heb ik zo’n emotioneel pleidooi van de bestuursvoorzitter van een behoorlijk grote onderneming meegemaakt. Hij liet zich gefrustreerd uit tegen de steeds zwaarder wordende administratieve lasten voor zijn bedrijf. Het is goed dat dat gebeurt en een Directeur-Generaal van de Europese overheid dat ook zo ziet en hoort. In de kantoren van de Europese overheid blijkt het toch lastig voeling te houden met de werkelijkheid van menig bedrijf.  

Maar gelukkig is het glas niet altijd halfleeg. Onlangs hebben we ons laten inspireren door een mooi voorbeeld van ondernemerschap: Modint reikte de Grand Seigneur Modeprijs 2024 uit aan Patta. 20 jaar geleden opgericht door 2 gasten uit de Amsterdamse hiphop scene. Zij hebben een merk neergezet met een internationale visie en een groot bereik. Een deel van dit succes hebben ze te danken aan samenwerking en het leggen van verbindingen met koplopers uit verschillende sectoren: van koptelefoons tot schoenen.  

Juist in deze tijd is het heel belangrijk kampioenen in het zonnetje te zetten. En dat hebben we gelukkig weer gedaan in het prachtige Textielmuseum in Tilburg!  

Sylvia Roelofs
Voorzitter Modint