Nieuwsbericht

Ken jij de risico’s in je magazijn?

14-09-2021 - Opgeslagen voorraad in stellingen, rondrijdende heftrucks en rondlopende werknemers. Het is een vertrouwd beeld in veel magazijnen. Maar ook een recept voor veel ongelukken. Hoe je schade beperkt en ongelukken voorkomt in het magazijn? Zorg dat je de risico’s kent, breng ze in kaart en neem de juiste maatregelen. Bekijk de meest voorkomende risico’s in je magazijn. RI&E checklist bij de hand?

Rijdende voertuigen
Wist je dat rijdende voertuigen de helft van de ongevallen in een magazijn veroorzaken? Vooral door onoplettendheid, roekeloos gedrag en een onjuiste bediening op heftrucks. Zo zijn aanrijdingen tussen voetganger en een heftruck goed voor ruim 40% van de ongevallen in het magazijn. Een heftruck mag je dan ook niet zomaar besturen. Hiervoor is een certificaat noodzakelijk. Zonder die opleiding, mist de medewerker de vaardigheden om in een magazijn tussen paden te manoeuvreren.

Stellingen
Er vallen jaarlijks nog steeds gewonden door ongevallen met stellingen. Even een check: worden de magazijnstellingen jaarlijks gekeurd? Voldoen de veiligheidsafstanden aan de normen en richtlijnen? Zijn er belastingborden aanwezig? Uit de praktijk blijkt dat dit soort zaken namelijk regelmatig niet in orde zijn. Ben je trouwens goed verzekerd bij ongevallen? Bekijk de verzekeringspakketten van Modint Verzekeringsdienst.

Risico-inventarisatie en Evaluatie (RI&E)
Niet alleen rijdende voertuigen en stellingen brengen risico’s met zich mee. Er zijn tal van andere belangrijk factoren om in een RI&E op te nemen. Denk aan: laaddock, werkschoenen, gangen, doorgangen, kruisingen, loop- en rijpaden, entresol, in- en ompakstations, acculaadstations en fysieke belasting.

Doe daarom een volledige RI&E. Zo zorg je voor een veilige omgeving voor klanten, medewerkers en jezelf. Heb je al een RI&E laten uitvoeren en is deze onlangs niet geactualiseerd?

Meer informatie en contact

 

Let op: het OIRA-systeem (via rie.nl) is niet meer actueel en gaat per 01-03-2022 uit de lucht. Wil je de informatie voor die tijd nog beschikbaar hebben, onderneem dan tijdig actie. Voor meer informatie over de branche-RI&E, neem je contact met ons op via rie@modint.nl