Blog

Modint een podium voor Generatie Z?

11-07-2023 - Vorige week liep ik met mijn 23- jarige dochter op het afstudeerfestival van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Haar vriendin had ons uitgenodigd voor het event waar 700 studenten hun afstudeerprojecten presenteren. Ik ontmoette daar jonge mensen die vol passie hun projecten aan de bezoekers toelichtten. In gesprek met een aantal studenten viel me op hoe anders zij naar de wereld kijken dan de generaties daarvoor. Natuurlijk met andere beelden over hoe de wereld er uit moet zien en hun eigen rol daarin. De meeste studenten hebben al een eigen bedrijfje of iets wat er op lijkt met een eigen website, platform of YouTube kanaal.  

Een week daarvoor was ik te gast bij Mariette Hoitink, stichter van House of Denim in Amsterdam op een prachtige locatie in de Hallen. Terwijl ik daar met haar een kop koffie drink komen allerlei talenten binnen die ofwel een opleiding volgen of afspraken hebben met bedrijven of designers. Deze plek is datgene wat Mariette ook vanaf het begin beoogde te zijn: een broedplaats van nieuw, bestaand, succesvol, maatschappelijk verantwoord en commercieel. Een fantastisch voorbeeld van ambacht, kwaliteit  en ondernemerschap en een bron van inspiratie! 

Met deze beelden van de afgelopen weken in mijn hoofd kijk ik naar de onderwerpen die we binnen Modint met onze leden bespreken. Ook voor bedrijven is het een van de grootste uitdagingen voor de toekomst om de generatie Z aan zich te binden. En die uitdaging kent meerdere invalshoeken: hoe verleiden wij deze generatie om te kiezen voor werk in onze sector en bij onze bedrijven? Hoe kunnen we een verbintenis aangaan en een pakket bieden dat deze generatie kan binden en boeien? Ergens moet er geld verdiend worden maar de drijfveren voor het aangaan van een verbintenis zijn –- zo blijkt mij weer uit mijn recente gesprekken met jongeren- niet alleen financieel. Wat is het dan wel? Voor deze generatie gaat het steeds meer om zingeving. De kwaliteit van leven gaat voor. Veel jongeren van nu kiezen ook niet meer voor een baan in loondienst en willen ondernemer worden. Hoe kunnen we hen helpen en een plek bieden? Hoe kunnen zij leren van succesvolle ondernemers? En zou het niet gaaf zijn om onze bedrijven binnen Modint ook een venster te bieden op nieuw en jong ondernemerschap?  

Door mijn oogharen heen zie ik een nieuwe stip op de horizon: Modint een podium voor generatie Z? Dat is geen vraag maar een constatering met een dikke uitroepteken! 

Sylvia Roelofs
Voorzitter Modint