Nieuwsbericht

Textielindustrie ziet binnenlandse omzet dalen, de kledingindustrie juist de export

De textielindustrie (inclusief tapijt) zag de omzetten in de eerste helft van 2023 vooral in het binnenland dalen ten opzichte van de eerste helft van 2022, terwijl de kledingindustrie de export juist zag inzakken.

De binnenlandse omzet van de textiel- en tapijtindustrie wordt weergegeven door de gele lijn in de eerste grafiek. Deze daalde flink in 2022, herstelde wel maar staat nu nog steeds lager dan in het begin van vorig jaar. De index voor de totale omzet staat op 115, wel 15 procent hoger dan in 2015, het basisjaar.

In de tweede grafiek zie je het beeld voor de kledingindustrie: hier een enorme groei van de buitenlandse omzet tot het eerste kwartaal van 2021, (de paarse lijn), die weer inzakt, maar nog ruim boven de ontwikkeling van de omzet in Nederland uitkomt. De index voor de totale omzet staat rond 110, dus 10 procent hoger dan het gemiddelde van 2015. Veel bedrijven die we in de kledingsector kennen, vallen onder de groothandel zodat dit cijfer voor de kledingindustrie beperkte waarde heeft. Zodra de groothandelscijfers er zijn laten we dat weten.

Uiteraard geldt voor beide sectoren dat prijzen enorm bepalend zijn voor de omzetten en dat de ontwikkelingen van de productie en verkochte volumes minder goed zijn. Lees meer>> 


 

Bron: Cijfers CBS, analyse Modint

Rens Tap
Business Developer

Rens Tap