Nieuwsbericht

Samen de sector verduurzamen en je houden aan de concurrentieregels? De ACM denkt mee.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op verschillende regels, waaronder concurrentieregels. Eerlijke concurrentie is belangrijk zodat klanten niet teveel betalen voor een product of dienst, innovatie gestimuleerd wordt, en kwaliteit hoog blijft. Samenwerkingen die eerlijke concurrentie in de weg staan, zijn doorgaans niet toegestaan.

  • De ACM stimuleert samenwerkingen die bijdragen aan meer duurzaamheid: de concurrentieregels bieden meer ruimte als een samenwerking positief bijdraagt aan duurzaamheid. Bijvoorbeeld als je met andere bedrijven af wil spreken om de standaard te verhogen voor het gebruik van duurzamere materialen. Wil je checken of je (toekomstige) samenwerking die bijdraagt aan duurzaamheid is toegestaan? Met de samenwerkcheck kan je een inschatting krijgen of je samenwerking mag volgens de concurrentieregels.
  • De ACM pakt samenwerkingen aan die duurzaamheid in de weg staan. Zie je bijvoorbeeld dat bedrijven afspreken om niet meer te verduurzamen dan noodzakelijk? Samenwerkingen van andere organisaties kun je ook checken met de samenwerkcheck. Ga met de samenwerkcheck na of deze samenwerking de concurrentie kan verminderen en maak een melding bij ons. Dit kan ook anoniem.

Goed om te weten: ook samenwerkingen die niet bijdragen aan duurzaamheid of dit niet als hoofddoel hebben kun je controleren met de samenwerkcheck. De samenwerkcheck is een anoniem hulpmiddel en antwoorden worden niet opgeslagen.

Heb je vragen over je samenwerking? De ACM denkt graag met je mee. Ga naar de samenwerkcheck.

Laat je samenwerking informeel beoordelen door de ACM

Je kan een samenwerking die bijdraagt aan duurzaamheid vooraf informeel laten beoordelen door de ACM. Je doorloopt dan de volgende stappen: doe zelf onderzoek, leg de ACM je plan uit, ontvang hier een reactie op, en voer de afspraak uit. Hierdoor kun je met meer zekerheid van start met je samenwerking. Inmiddels hebben al verschillende partijen hun samenwerkingen die bijdragen aan duurzaamheid succesvol door de ACM laten beoordelen, zoals bij C02-opslag en recycling van koffiecapsules.

Laat je samenwerking beoordelen via: Uw duurzaamheidsafspraak laten beoordelen | ACM.nl