Nieuwsbericht

Modint Service Loket

Modint Service Loket: Om helderheid te scheppen in alle regelgeving rondom het Coronavirus. Met handige links, actuele informatie en documenten voor zaken die nu in de sector van belang zijn.
Hieronder zie je een aantal onderwerpen die nu actueel zijn. We proberen dit zo goed mogelijk bij te houden. Zijn er zaken niet duidelijk of ontbreken er onderwerpen? Laat het ons weten dan voegen we het toe. Stuur hiervoor een bericht aan: coronavirus@modint.nl 

Dit dossier is per 1 maart 2022 gesloten. 

 

Algemeen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft informatie over de ziekte en de verspreiding van het coronavirus zelf.

 

Regelingen - Update 28-02-2022

Kabinet stopt per 1 april met Corona steunpakket banen en economie

 

21-12-2021: 

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q1 2022

Het kabinet heeft vanwege de aanhoudende impact van coronamaatregelen besloten om in het 1e kwartaal van 2022 de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) open te stellen voor ondernemers. De regeling TVL Q1 2022 is voor ondernemers die in het 1e kwartaal van 2022 minimaal 20% minder omzet hebben ten opzichte van de referentiekwartalen. 

Lees meer over de regeling en de voorwaarden op rvo.nl 

Belastingmaatregelen
De tijdelijke verlaging van invorderingsrente naar bijna nul wordt verlengd tot en met 31 december 2021, zodat ondernemers met zo min mogelijk extra kosten worden geconfronteerd.

Nieuwe maatregelen gericht op investeringen
Het kabinet neemt ook nieuwe maatregelen gericht op het stimuleren van investeringen en uiteindelijk economische groei. Publieke investeringen in onder meer infrastructuur ter waarde van twee miljard euro worden naar voren gehaald. Het kabinet investeert daarnaast in een nationale scale-up faciliteit (€ 150 miljoen) en reserveert € 300 miljoen om eventueel te kunnen participeren in een beoogd privaat fonds om (middel)grote bedrijven te herkapitaliseren.
Ook stelt het kabinet € 150 miljoen beschikbaar om het fondsvermogen van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) extra aan te vullen, zodat zij innovatieve mkb-ondernemingen via financiering kunnen versterken. Het kabinet heeft € 255 miljoen vrijgemaakt voor cofinanciering van EU-programma’s gericht op regionale ontwikkeling, innovatie, duurzaamheid en digitalisering.

De Toekomstcheck 

Het is belangrijk om ook in deze hectische tijden het vizier op de toekomst proberen te richten. Daarbij is goed inzicht in de financiële situatie bij verschillende scenario’s van groot belang. Daarom hebben VNO-NCW en MKB-Nederland de Toekomstcheck ontwikkeld. De Toekomstcheck is een initiatief in samenwerking met het Ondernemersklankbord en de Kamer van Koophandel. Dit initiatief  wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het instrument geeft inzicht in de liquiditeitspositie voor de komende twaalf maanden. Ook krijgen ze te zien wat er in verschillende scenario’s met hun liquiditeit gebeurt. 

Bekijk de Toekomstcheck 


Ga voor informatie over alle actuele regelingen naar het dossier op rijksoverheid.nl 

Handige links:


•    NOW 
•    TVL en de voorwaarden Q4-21
•    BMKB-C Borgstelling MKB-kredieten 
•    KKC Klein Krediet Corona 
•    Belastinguitstel voor ondernemers
•    KVK Coronaloket
 

 

Information about the coronavirus in English >>
Is your business affected by the coronavirus? Read what the government can do to help you, and what you can do yourself.

 

 

Supply Chain

Modint monitort berichten die verschijnen over vertragingen in de supply chain en zal deze, indien relevant, delen met u via de gebruikelijke updates, die worden verzonden naar de abonnees onder onze leden. 

sourcing updates:

Bangladesh  
India
China (incl. Zuid-Oost Azië)
Europe
Africa
daarnaast houden we nauwlettend de prijzen in de gaten van raw materials. Ook op deze update kunt zich abonneren. 

 

De coronacrisis kan ook van invloed zijn op de prijsontwikkelingen van diverse half materialen, zoals de beschikbaarheid en de prijs van katoen. Daarover kunnen we u regulier informeren in de Raw material alert.

Modint Logistiek krijgt met name vragen binnen over hoe en waar warehousing te vinden voor leveringen die niet worden geaccepteerd door klanten. Logistieke vragen? Stel ze hier >>

 

Verantwoord ondernemen in crisistijd

Verantwoord ondernemen kan juist nu het verschil maken door met ketenpartners de samenwerking op te zoeken. Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren een MVO beleid opgesteld waarbij Due Diligence het uitgangspunt is. Maar hoe gaan we om met de risico’s in de keten terwijl wereldwijd de industrie op z’n kop staat? Deze situatie vraagt om  begrip en praktische oplossingen vanuit de verschillende stakeholders in dit veld. Zo is Modint al in overleg met het ministerie van I&W en het secretariaat van het Convenant Duurzame Kleding & Textiel om de lopende zaken in de huidige context te plaatsen. In dit stuk vindt u ook o.a. links naar advies van UN Global Compact, OECD (met overzicht van overheidssteun in verschillende landen) en ILO (met tips voor werkgevers) .

Lees meer over MVO in crisistijd >>