Nieuwsbericht

Kabinet zet samenwerkingen vanuit missiegedreven innovatiebeleid door

Het kabinet gaat door met de samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden via het zogenoemde missie-gedreven innovatiebeleid. De komende jaren investeert zij ruim € 20 miljard rechtstreeks in innovatie en de bijbehorende (digitale) sleuteltechnologieën zoals fotonica, kunstmatige intelligentie, robotica en nanotechnologie. Wel heeft de ministerraad besloten om de innovatiedoelstellingen aan te scherpen en vanaf 2023 te richten op 5 missies, namelijk: energietransitie, circulaire economie, gezondheid & zorg, landbouw/water & voedsel en veiligheid. Deze thema’s moeten gaan zorgen voor maatschappelijke impact en economische groei.

Modint neemt in Nederland aan vele innovatie onderzoeksprojecten deel. Zo werken we in het topsectoren beleid nauw samen met het uitvoeringsorgaan CLICKNL. Het meest zichtbaar hierin zijn de Powered by CLICKNL” bijeenkomsten en de regeling Innovatiemakelaars.
Daarnaast hosten wij sinds begin dit jaar de internationale vereniging van textiel Hogescholen NETFAS. Hiermee is de positie in Europa belangrijk versterkt.

Powered by CLICKNL bijeenkomsten tijdens de Circular Textile Days

Een mooi voorbeeld van innovativiteit zijn de bijeenkomsten van Modint en Powered by CLICKNL tijdens de Circular Textile Days van 5 en 6 juni. Samen organiseerden wij twee ideeëntheaters.

Circular Interior Textiles Challenges and Successes

De eerste bijeenkomst was een ideeëntheater over circulaire uitdagingen en successen voor interieur en textiel. Tijdens een interactieve sessie bespraken experts met het publiek de uitdagingen binnen de interieurbranche. Zo ging het onder andere erover dat textiel in interieur minder vaak wordt aangeschaft door een consument. Daarmee is het duurzamer t.o.v. andere branches zou je kunnen zeggen. Maar tegelijkertijd heeft de branche ook te maken met (kwaliteits)eisen die niet altijd samen lijken te kunnen gaan met circulariteit. Hierbij werd onderscheid gemaakt tussen het gebruik van gerecyclede producten bij het maken en recycling van producten na gebruik. Het begint met design, maar daarnaast spelen betrouwbare data een belangrijke rol.
Positieve afsluiting van de bijeenkomst: bedrijven zoeken al actief de samenwerking op voor wat betreft duurzaamheid via bijvoorbeeld CIRCO tracks of organisaties als de Impact Hub.

De sessie werd gemodereerd door Yvette Watson van PHI Factory en de experts die vanuit het publiek meepraatten waren Dorith van Delft - Artex (Hunter Douglas) , Eline Oudenbroek – Interface, Fenna Haakma – Lienesch, Lonneke Reijalt - interior architect by BNI, Maartje Janse - Impact Hub Amsterdam, Marie Renee de Bruijn - Artex (Hunter Douglas) en Sandy Bruns – Modair.

More than Textiles

Het tweede ideeëntheater heette “More than Textiles”. Deze bijeenkomst ging over circulariteit in fournituren, zoals garen, ritsen, hangers en knopen – allen niet los te zien van textiel, én dus ook niet te vergeten in de discussie over circulariteit. Ook hier begint het met circulaire keuzes tijdens de ontwerpfase, niet alleen voor textiel maar voor het hele eindproduct en voor de hele waardeketen. Het was bijzonder om te horen hoe bedrijven er tijdens de sessie achter kwamen hoe belangrijk transparantie in ketens is, terwijl dat ook vaak als bedreigend wordt gezien.

Deze sessie werd ook gemodereerd door Yvette Watson van PHI Factory en de experts die vanuit het publiek meepraatten waren Merek Strick – Butonia, Edwin Postma - Ykk en Erna Heymans – Van Engelen en Evers.