Blog

Innovatie door reparatie

16-08-2024 - De jurk die ik mij als eerste kan herinneren was zelfgemaakt door mijn moeder. Groene ribfluweel met een rand van witte margrietjes. Wat was ik trots! En mijn oma kwam een keer per week kleding herstellen. Gezellig met thee en koekjes!

Hoe anders nu: mijn dochter kan nog net een knoop aannaaien en een kapotte naad wordt met een rijgsteek gemaakt. Het zit er gewoon niet in. Veel te veel en te goedkoop spul en het is nog leuk ook. Zelfs de gordijnen kopen ze kant en klaar van Ikea en Casa. Is het kapot, dan wordt het niet gemaakt maar gewoonweg nieuw gekocht.

Gaat dit anders worden met het 'recht op reparatie'? Dit is wetgeving die in de Verenigde Staten al in 4 staten is ingevoerd. Ook het Europees Parlement heeft inmiddels een richtlijn aangenomen die binnen 2 jaar in Nederland moet zijn omgezet in wetgeving. Buiten de regels om zijn er al een aantal bedrijven die repareren. Patagonia traint mensen om kleine reparaties in winkels te doen en de lastigere klussen gebeuren in reparatiewerkplaatsen. Rimona is een luxe koffermerk dat een netwerk van reparatiewerkplaatsen heeft.

Dit is de trend naar productie van goederen waar je behoorlijk veel meer voor betaalt, maar dan heb je het ook voor het leven. Zal die trend doorzetten en standhouden? Ook hier moet de consument bereid zijn de extra investering in duurzaamheid op zich te nemen. Maar niet alleen dat: het vergt ook een andere mindset! Hechten mensen zich nog levenslang aan spullen? Waarderen ze goed en mooi gemaakt?

Hoe maak je repareerbare producten gewild? Wat kost het? Kunnen onze leden die kosten dragen? Of toch ook werkplaatsen delen? Toch maar kijken wat en hoe de koplopers het doen. Terug naar de basis? Misschien wel maar dan in een andere vorm. Ook dat is innovatie!

Sylvia Roelofs
Voorzitter Modint