Activiteit

CIRCO Track: Circulaire productieketens textiel en kleding

09 september t/m: 06-10-2021
9 september 2021 - 6 oktober 2021
00:00 tot 00:00
Training

Circular Business Design Track |  CIRCO & MODINT 

In Nederland worden grote hoeveelheden textiel gekocht én afgedankt. Circulair ondernemen kan helpen om de hoeveelheid onverkochte voorraden en textiel-afval te reduceren of te voorkomen. 

Door circulaire ontwerpprincipes toe te passen, kom je als textiel- of kledingbedrijf tot onder andere minder verspilling en kortere doorlooptijden. Je krijgt bovendien meer inzicht in klantwaarde. Hoe kun je als producent circulaire ontwerpstrategieën en businessmodellen toepassen in je eigen productieketen? Dat ontdek je in deze Circular Business Design Track.

CIRCO biedt een driedaags ontwikkeltraject aan in samenwerking met Modint. In dit traject komen producerende textiel- en kledingbedrijven en hun ketenpartners bij elkaar om hen vanuit ieders eigen positie en businesscase op weg te helpen en kennis op te doen van circulair ondernemen en circulair design. Zo ontdekken we samen nieuwe kansen en worden businessmodellen voor circulaire kleding en  textiel in gang gezet.
Bekijk hier de 7 stappen van CIRCO Tracks

 

Voor wie?

Deze Track wordt georganiseerd voor: 

 • Nederlandse textiel en kleding bedrijven met productie in eigen beheer.
 • Internationale textiel en kleding producenten.
 • Ketenpartners die textiel en kleding verzorgen inzamelen, sorteren en recyclen.

Programma Blended Tracks vanaf september 2021

Aan een Track neem je deel met een collega om samen de relevante bedrijfskennis in te brengen en te verwerken. De Track wordt begeleid door twee ervaren trainers die kennis hebben van jouw sector. Ook doen er 9 andere bedrijven mee die net als jij werken aan hun eerste circulaire stappen.

Het programma is opgezet om de kennis, ervaring en energie van alle aanwezigen optimaal te benutten met een minimale tijdsbesteding. Het bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Drie keer een halve dag (twee keer fysieke en een keer online) plenair bijeenkomsten. Voor interactie en uitwisseling met de CIRCO trainer en andere deelnemers;
 • Twee keer 1 op 1 telefonisch contact met de trainer voor directe input en feedback en specifieke vragen;
 • Zelfwerk (ongeveer 4 x 2 uur) begeleid met online leermodules. Zo bereid je je op momenten die jou goed uitkomt, intensief voor.  Dat doe je samen met je collega, zodat je tijdens de bijeenkomsten direct de diepte in kunt gaan en waardevolle interactie met de trainers en andere deelnemers hebt.

Deze mix aan onderdelen zorgt voor een gericht en inspirerend, creatief proces. In een periode van 4 tot 6 weken ontwikkel je goed onderbouwd en in samenwerking een circulaire propositie die waarde creëert voor jouw bedrijf. De totale tijdsinvestering is ongeveer 20 uur.

Lees meer over de opbouw van de Blended Tracks op CIRCO.NL

Programma

Sessie 1 - Initiate | 9 september, 9.00 – 17.00 uur

Tijdens deze eerste dag duik je in het gedachtengoed van de circulaire economie. We analyseren de huidige lineaire waardeketen en selecteren de kansen.

✔Ochtend; huidige situatie in kaart brengen 3,5 uur

✔Zelf werken - filmpjes, opdrachten: 1,5 uur

✔Middag: Selectie van kansen: 3 uur

Tussendoor

✔Voorbereiding sessie 2 (zelf werken): business modellen en design strategieën verkennen 2 uur

 

Sessie 2 - Ideate | 24 september, 13.00 – 17.00 uur

In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en design strategieën. De kansen uit de voorgaande workshop worden opgepakt en verder verkend.

✔Plenair deel: circulaire business model ontwikkelen 2 uur

✔Zelf werken: 1,5 uur

Tussendoor

✔Voorbereiding sessie (zelf werken): Veranderingen in kaart brengen - 2 uur

✔Call met trainer: bespreking en aanscherping ontwikkelde circulaire product 1 uur

 

Sessie 3 - Implement | 6 oktober, 13.00 – 17.00 uur

In deze laatste sessie word je voorbereid om de stap te maken naar de realisatie van circulaire producten, diensten en businessmodellen. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten van de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Tevens leer je om te gaan met barrières.

✔Plenair deel - uitwisselen: 1 uur

✔Zelf werken: 1,5 uur

✔Plenair deel - roadmap en pitch: 1,5 uur

Waarom meedoen?

 • Circulair ondernemen biedt nieuwe business kansen! Je vergroot je concurrentiekracht, je creëert nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten. 
 • Het is een innovatieve herijking van je business model. Is deze toekomstbestendig en welke  nieuwe visies zijn er op dit gebied? 
 • Je krijgt toegang tot concreet bruikbare kennis en tools.
 • One time opportunity: dit is een uniek project, en een kans om deel uit te maken van een groep koplopers!

Kosten?

 • De kosten voor deelname bedragen € 500,- ex. btw per bedrijf (voor 2 personen). 
 • Modint-leden ontvangen €100,- korting (kosten € 400,-). 
 • De reguliere prijs is € 2000,- ex. btw. Het gereduceerde tarief wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.
 • Aantal deelnemers: Maximaal 10 bedrijven (2 personen per bedrijf)

Schrijf je nu in! 

Heeft u al een account? Log dan eerst in, uw gegevens worden dan automatisch ingevuld.
* verplicht veld

Thema'sModint AcademyAgendaWord lid