Blog

Wirwar aan regels en nieuw beleid: fingers crossed!

19-09-2024 - Nieuwe beleidsmakers en mooie plannen… Ik vind het iedere keer wat.

Hoeveel regels en uitzonderingen worden er weer bedacht om dat nieuwe beleid vorm te geven? Eerst krijgen we brede analyses van wat er allemaal aan het vorige beleid niet deugde. Dan blijkt dat het bestaande beleid toch moet worden voortgezet omdat er nou eenmaal rechten en verplichtingen voor bedrijven en inwoners uit voortvloeien. De rechter maakt er anders gehakt van als dat te snel wordt aangepast. ‘Opgewekt vertrouwen’ noemen ze dat.

Neem Europa: de EU nam in de afgelopen 5 jaar 13.000 wettelijke maatregelen tegen 3500 in de Verenigde Staten. De interne markt blijkt hierdoor dicht te slibben. Ook in Nederland verzuipen we in de regels. Daarom is 7 jaar geleden het Adviescollege Toetsing Regeldruk opgericht om de belemmerende regelgeving op de markt op te lossen. Dit college is de opvolger van de eerdere toetsingscommissies administratieve lasten dat in het jaar 2000 is opgericht. In Nederland wordt dus al 24 jaar het fenomeen regeldruk ‘aangepakt’.

En hoe zit het ook alweer met de rol van de Eerste kamer? Was die er ook niet voor bedoeld om nieuwe wetten en regels te toetsen aan haalbaarheid in uitvoering?

De kern van de oplossing ligt niet in weer nieuwe colleges of nog meer toezichthouders. De kern ligt in eenduidige en heldere wetten zonder al te veel uitzonderingen. Anders loopt ook het nieuwe beleid het risico te verzanden in uitvoering met het tegenovergestelde effect van wat bedoeld was.

Wij wachten af hoe het beleid gaat uitpakken voor onze sector. Ons voordeel: bij Modint lopen we voorop en pakken we zelf de regie in de uitvoering van Europees beleid. Dat doen we bijvoorbeeld met de Stichting UPV voor het inzamelen en recyclen van textiel. Komt de sector met eigen voorstellen, dan is de kans groot dat daar in de uitvoering van nieuw beleid rekening mee wordt gehouden. Fingers crossed!

Sylvia Roelofs
Voorzitter Modint