Blog

Hoezo geen maakindustrie in Nederland?

15-02-2022 - Vóór mijn benoeming tot nieuwe voorzitter van Modint in juni vorig jaar, realiseerde ik mij niet hoeveel mooie maakbedrijven de textielsector heeft. In mijn kennismakingsronde bezocht ik een aantal bedrijven en fabrieken in Hasselt en Genemuiden en Scherpenzeel. Voor mij was -werkelijk waar- het bestaan van de Nederlandse Tapijtindustrie met zijn – van oorsprong- prachtige familiebedrijven een goed bewaard geheim. Nederland is notabene de  vierde grootste tapijtexporteur wereldwijd. Hoezo geen maakindustrie in Nederland? Op de meeste moderne manier worden kamerbreed tapijt, tapijttegels (modulair tapijt) en matten gefabriceerd o.a. voor export en de -professionele- thuismarkt.

Gefascineerd kijk ik naar de familiefoto’s van Rinos waar de familie nog vóór de inpoldering van de Zuiderzee biezen gebruikte als grondstof voor het maken van tapijt en matten. Hoe innovatief was de machine die de familie patenteerde om matten te produceren voor kokosgaren als grondstof afkomstig uit India.

Prachtige textielmarkt

Voor mij is mijn kennismaking met deze (familie)-bedrijven een reden te meer om het belang van onze thuismarkt te blijven benadrukken. Natuurlijk maken we onderdeel uit van een mondiale industrie en zal het altijd zo zijn dat het gros van de materialen bestaat uit stoffen en materialen van over de wereld. En natuurlijk maken we gebruik van sterke partners in andere landen. Maar hier in Nederland weten we op de meest slimme en innovatieve manier – telkens weer- waarde toe te voegen en ons geld te verdienen.

Het strategisch industriebeleid staat gelukkig hoog op de politieke agenda. Het omvat niets meer en niets minder dan wat wij als textielindustrie ook willen: aan een sterke mondiale sector bouwen die de meest moderne en innovatieve bedrijven huisvest ter wereld. Wat de tapijtindustrie bewijst is dat Nederland een prachtige textielmarkt heeft die nog verder kan worden uitgebouwd. We moeten alleen werken aan de optimale condities om het ondernemerschap goed te ondersteunen en daar ga ik komende tijd zeker aan meehelpen!

 

Sylvia Roelofs
Voorzitter Modint

Sylvia Roelofs