Nieuwsbericht

Strengere EU-regels voor productveiligheid en duurzaamheid: impact op bedrijven en consumenten

De Europese Unie heeft strikte regels opgesteld om ervoor te zorgen dat alle ingevoerde producten, inclusief kleding, voldoen aan de vastgestelde veiligheidsnormen. Dit helpt om consumenten te beschermen tegen risico’s zoals schadelijke stoffen en brandgevaar. Daarnaast zijn er ook steeds meer regels op het gebied van milieu en sociale omstandigheden in de keten.

Op de Europese markt komen steeds meer onveilige producten van niet Europese aanbieders die niet aan de EU-regels voldoen en daardoor goedkoper kunnen worden aangeboden. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat producten die worden verkocht op buiten Europa gevestigde platforms vaak niet voldoen aan de productveiligheidseisen en labelling van de EU. Door de grote aantallen en het feit dat de producten direct bij de consument terechtkomen, is controle op deze eisen niet toereikend.

General Product Safety Regulation

De General Product Safety Regulation (GPSR) is een nieuwe verordening van de Europese Unie die de veiligheid van consumentenproducten moet waarborgen en treedt in werking op 13 december 2024. Enkele belangrijke punten van de GPSR: 

  • Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid: Fabrikanten, importeurs en distributeurs moeten ervoor zorgen dat hun producten voldoen aan de veiligheidsnormen. Elk product moet een aangewezen economische operator hebben die verantwoordelijk is voor de veiligheid en gevestigd is in de EU. 
  • Verbeterde monitoring en rapportage: Er komt een verbeterd systeem voor markttoezicht en handhaving. Incidenten met onveilige producten moeten worden gerapporteerd en nationale autoriteiten krijgen meer bevoegdheden om producten van de markt te halen en sancties op te leggen. 
  • Producttraceerbaarheid: Om het gemakkelijker te maken onveilige producten terug te roepen, moeten producten voorzien zijn van contactgegevens van de verantwoordelijke partij, evenals een type-, batch- of serienummer. 
  • Duidelijke instructies en veiligheidsinformatie: Producten moeten duidelijke instructies en veiligheidsinformatie bevatten, zodat consumenten weten hoe ze het product veilig kunnen gebruiken. 
  • Kwaliteitssysteem: Fabrikanten, importeurs en distributeurs moeten een kwaliteitssysteem gebruiken om de veiligheid van de producten die ze verkopen te waarborgen. 

De GPSR is van toepassing op bijna alle consumentenproducten die op de EU-markt worden gebracht, inclusief elektronica, kleding, speelgoed, meubels en huishoudelijke apparaten. 

Naast het zelf moeten voldoen aan de GPSR, zullen je afnemers ook gaan vragen om informatie. Een voorbeeld hiervan is de Digital Services Act (DSA).  Dit verplicht platforms om bepaalde productinformatie op te vragen en te delen op het platform. Dit geldt onder andere voor de gegevens van de verantwoordelijke marktdeelnemer in de EU.   

Naast productveiligheid, zijn er bestaande, aankomende en in ontwikkeling zijnde regels op het gebied van verantwoord ondernemen. Dit betreft zowel de omstandigheden in de toeleveringsketen, als de producten welke aangeboden worden. In de praktijk betekent dit dat ook op dit gebied er controles zullen komen om ervoor te waken dat producten die niet voldoen, op de markt aangeboden worden.  

Begin juli trok Modint aan de bel en riep ons kabinet op in onze brief: verduurzamen is te duur. Lees hier meer over op https://modint.nl/nieuws/3909-modint-roept-nieuw-kabinet-op-verduurzamen-is-te-duur

Modint pleit voor:

  • Invoerrechten voor kleine zendingen consumentenartikelen onder de €150;
  • Strengere handhaving door de overheid bij kleine zendingen op productveiligheid van consumentenartikelen;
  • Lagere btw-tarieven op gerecyclede materialen;
  • Verbod op reclame voor ‘fast’ textielproducten;
  • Beprijzing van primaire grondstoffen (zoals polyester van niet-hernieuwbare grondstoffen);
  • Fiscaal aantrekkelijk maken van innovatief, circulair productieketen-management;
  • Belonen van produceren van duurzame producten met bijvoorbeeld subsidies.

Onze inzet is dat wetgeving voor bedrijven, voor duurzaamheid en voor de eindgebruiker moet werken. Dit betekent onder andere doelmatige, proportionele en zoveel mogelijk geharmoniseerde vereisten. Dat we daar onze bedrijven in ondersteunen met praktische hulp, advies en informatie, is voor ons vanzelfsprekend.