Nieuwsbericht

Vertrouwenspersoon mogelijk binnenkort verplicht

15-02-2023

Deze maand wordt in de Tweede Kamer gesproken over een initiatiefwetsvoorstel dat organisaties verplicht een vertrouwenspersoon te hebben. Op dit moment kan namelijk nog lang niet iedere medewerker bij iemand terecht bij ongewenst gedrag op de werkvloer. Daar moet verandering in komen vindt GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug die het initiatiefvoorstel indiende.
 

Heb je nog geen vertrouwenspersoon aangesteld in je bedrijf? Zorg dat je dit tijdig en juist regelt. Modint helpt je hier graag bij.


Aangewakkerd door de publieke schandalen bij Nederlandse tv-programma’s The Voice of Holland en De Wereld Draait Door, zijn er de laatste maanden veel maatschappelijke discussies ontstaan over grensoverschrijdend gedrag, zowel privé als op de werkvloer. De Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) sprak eerder deze maand al over een toename in aandacht voor grensoverschrijdend gedrag binnen bedrijven. Vertrouwenspersonen krijgen meer meldingen binnen en medewerkers praten onderling vaker over ongewenste omgangsvormen.

Het wetsvoorstel van Maatoug volgt dan ook logisch op deze toegenomen vraag. Niet alleen wordt de werkgever verplicht een intern of extern vertrouwenspersoon aan te nemen, maar de vertrouwenspersoon krijgt ook een aantal vaste taken toebedeeld, zoals het opvangen en begeleiden van de werknemer, het geven van voorlichting en jaarlijkse rapportage aan de ondernemingsraad. Ook krijgt de vertrouwenspersoon een aantal beschermende privileges.

De arbeidsinspectie zal erop toezien dat bedrijven dit juist regelen door te controleren op drie punten:

  • Onafhankelijk gecertificeerd vertrouwenspersoon (geen arbodienst of juridische dienstverlener)
  • Beleid (gedragscode, meldreglement, klachtenregeling) 
  • Voorlichting voor medewerkers (frequent)
     

Heb jij nog geen intern of extern vertrouwenspersoon aangesteld in je organisatie?

Weet dat Modint je hierbij kan helpen. Voor onze leden zijn we een samenwerking aangegaan met Kimberley Wetsteijn van Wetsteijn Consultancy, een gecertificeerd en geaccrediteerd extern vertrouwenspersoon. Zij is werkzaam voor zowel kleine (minimaal 4 medewerkers) als grote organisaties (1000+ medewerkers) en helpt je met het opstellen en uitvoeren van jouw beleid.

Exclusief voor Modint-leden hebben we in samenwerking met Wetsteijn Consultancy twee uitgebreide pakketten samengesteld tegen een speciaal ledentarief, waarmee je direct aan alle eisen van de arbeidsinspectie voldoet. De kosten van een pakket variëren tussen de € 250,- tot € 750,- per jaar en zijn tevens op maat af te stemmen. Ook voor het klein MKB is het zo mogelijk om voor een voordelig tarief te voldoen aan de wettelijke verplichtingen.

Klik hier voor meer informatie over de pakketten. 
 

Mocht je een andere vertrouwenspersoon willen aanstellen, dan adviseren we je de vertrouwenspersoon te controleren op certificering en accreditatie. Dit kun je vinden op www.mijncertificatie.nl/register/ of www.lvvv.nl (beroepsregistratie).

Bron NOS, LVVV
 

Nabila Nachit
Beleidsadviseur Werkgeverszaken