Nieuwsbericht

Overzicht EU Sancties

03-03-2022 - update- Modint heeft eind februari deelgenomen aan een multi-sectoraal overleg met betrekking tot de inval van Rusland in Oekraïne. Dit ging met name over de EU-sancties die zijn vastgesteld. Doorvoer door Rusland en Belarus is (bijna) onmogelijk. (EU-China en v.v.) Daar komen nu de moeilijkheden bij door de beperkingen van het betalingsverkeer voor Rusland en Belarus.

Sanctiepakketten van de EU, de VS en het VK in antwoord op de Russische invasie van Oekraïne

De Europese Unie (EU) heeft naar aanleiding van militaire agressie in Oekraïne sancties tegen de Russische Federatie ingesteld. Deze sancties, die gepubliceerd zijn op 25 februari 2022, kunnen effect hebben op de bedrijfsvoering van je bedrijf. De herziene sanctieverordening 833/2014 is meteen rechtsgeldig in de gehele Europese Unie.

Korte toelichting op de sancties:

  • Van ongeveer 650 individuen en meer dan 50 instellingen zullen de tegoeden in het Westen bevroren worden; zij kunnen ook geen kredieten meer krijgen
  • Dit geldt ook voor President Poetin en de minister van Buitenlandse Zaken Lavrov
  • Ook Wit-Rusland valt onder het pakket
  • De  financiële sancties betreffen 70% van de Russische bankmarkt, daarnaast staatsbedrijven en safe havens in de EU
  • Op energiegebied zal de export van goederen en technologie verboden worden; dat geldt ook voor lucht- en ruimtevaart, dual use goederen, halfgeleiders en toptechnologie.
  • Visa voor diplomaten, functionarissen en zakenlieden zullen niet meer gefaciliteerd worden.

De EU houdt de mogelijkheid open om nog extra sancties op te leggen al naar gelang de situatie zich ontwikkelt. Dat zou ook kunnen gelden voor andere delen van de Oekraïne dan de opstandige provincies, al naar gelang daar de politieke situatie zich ontwikkelt.

Behalve de EU, de VS en het VK zullen o.a. ook Australië, Canada en Japan sancties vaststellen.

Gevolgen?
Welke sancties van toepassing zijn op jouw bedrijf, is afhankelijk van uw werkzaamheden. De Rijksoverheid adviseert ondernemers, bedrijven en organisaties met klem om in kaart te brengen wat de gevolgen van de ingestelde sanctiemaatregelen voor de bedrijfsvoering kunnen zijn.
 
Meer informatie:

De verordening is gepubliceerd in: Publications Office (europa.eu).
 
Meer informatie over het EU-beleid ten aanzien van sancties vindt u op de site van de Europese Commissie en de RVO.
 
Informatie over vergunningen voor in- en uitvoer van goederen kunt u vinden op de website van de douane.

 

  • Sancties van de VS:

https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy0608

https://www.bis.doc.gov/index.php/documents/about-bis/newsroom/press-releases/2914-2022-02-24-bis-russia-rule-press-release-and-tweets-final/file  

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2022/02/24/fact-sheet-joined-by-allies-and-partners-the-united-states-imposes-devastating-costs-on-russia/

              https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy0610