Nieuwsbericht

Tussen tafellaken en servet?

23-11-2021 - Een greep uit mijn e-mails: Puma test het composteren van sneakers, Ellen maakt lingerie van bananentextiel, BH’s worden laptoptassen, duurzame mode van paddenstoelenleer, huizen van T-shirts, een schoen van kabeljauwhuid. De klap op de vuurpijl op TV: Andre Kuipers gaat op missie in Twente en Arnhem. 

Ook de overheid is actief: De ACM checkt duurzaamheidsclaims, in Nederland werkt men aan het Beleidsprogramma circulair textiel en we wachten op de Europese textielstrategie. De Tweede Kamer neemt intussen moties aan over het tegengaan van misleidende etikettering en over een tweejaarlijkse massabalans, dat wil zeggen het meten van de inzameling en verwerking van textiel.
Het is intussen de Week van de Kledingbibliotheek en het netwerk van Culture.Fashion krijgt steeds meer vorm. Modint zelf lanceert tools om “duurzaamheid” in materialen te meten en te vergelijken.

Grote fondsen
Activiteit overal, maar hoe verder? Projecten moeten gefinancierd worden, en gelukkig is ook op dat gebied veel gaande. Mycotex van Aniela Hoitink heeft financiering vanuit de regionale ontwikkelingsmaatschappij Utrecht gevonden, de proeffabriek van SaxCell krijgt vorm en het Perspectief Fonds Gelderland vraagt nu ook om grotere projecten in textiel ter financiering. Europa kent grote fondsen en ook via de UPV zullen gelden worden opgebracht. En dat is nodig. In 2050 moet ook textiel fossielvrij zijn, dus zonder polyesters? PET verwerken in kleding is goed voor het milieu, maar kunnen veel landen niet beter investeren in schoon leidingwater? Kleding recyclen, ook alle mengingen? Spinnen en op grotere schaal weven in Nederland? Geavanceerd breien of zelfs confectioneren? De supply chain schoner en eerlijker maken?

Als Modint alleen al ondersteunen we met inzet van uren in 2020 en 2021 in totaal 22 lopende onderzoeken en nieuwe voorstellen die hopelijk in 2022 gehonoreerd gaan worden. De aangesloten lectoraten schrijven vele onderzoeksvoorstellen in de hoop dat er voldoende wordt gehonoreerd om te kunnen voortbestaan. Ons netwerk NL NextFashion & Textiles dat onderzoekers, projecten en bedrijven verbindt, werkt. Maar de antwoorden op de bovengestelde vragen kosten veel geld en dat gaan we met ons Nederlands MKB alleen niet opbrengen. We zijn geen food, chemie, electronics, maritieme of softwaresector waar multinationals in innovatie investeren en het MKB meeslepen. 

Nieuwe fase
Na 4 jaar koos het netwerk voor een andere, zelfstandige structuur en nu na weer 5 jaar willen we naar een nieuwe fase. Meer lectoraten en bedrijven laten aansluiten. Ook meer geld ophalen om de groei in onderzoek en het aantal projecten te kunnen blijven volgen en ondersteunen. En partijen bij elkaar blijven brengen, ook op internationaal nievau,  Op naar grotere projecten, we mogen niet tussen tafellaken en servet blijven hangen. We staan uiteraard open voor al je goede ideeën!  

 

Reacties zijn welkom 

Rens Tap 

tap@modint.nl