Nieuwsbericht

Kledingmaten? Meten is weten.

Onder leiding van TU Delft (Dr. Huysmans) en gespecialiseerde bureaus van Prof. Daanen en Prof. Molenbroek voert Modint met een Nederlands consortium een onderzoek uit naar lichaamsmaten van Europese kinderen. Dit in opdracht van DIN en in het kader van de ontwikkeling van een nieuw technisch CEN-rapport over lichaamsmaten en -verhoudingen van kinderen in Europa. CEN is het Europese comité verantwoordelijkheid voor standaardisatie. Nederland is een bijzonder interessant land aangezien dit het land is met de gemiddeld langste bevolking ter wereld. Er zal zowel met de hand als met een scanner worden gemeten en ook hoofd, handen en voeten worden meegenomen.

De beschikbaarheid van juiste en recente data is voor veel kinderproducten onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan goed passende beademingsmaskers in het ziekenhuis, schoolmeubilair, speeltoestellen, schoenen en kleding. Voorwaarde voor deelname voor genoemde partijen is dat de data gebruikt kunnen worden voor de doorontwikkeling van kindermaattabellen. Daarom is ook Modint bij het consortium aangesloten.

De huidige Modint maattabellen van zijn gebaseerd op een studie is uit 2001 (ism TNO) en geactualiseerd in 2015 (doorberekend op basis van gemeten maten). Nieuwe metingen geven waardevolle informatie over de ontwikkelingen van lichaamsafmetingen van kinderen en de bijbehorende marktdekking. Omdat dit ook voor kledingbedrijven van groot belang kan zijn, willen we vragen of jouw bedrijf het onderzoek wilt ondersteunen. We denken hierbij aan ondersteuning van wervingscampagnes, maar mogelijk ook het faciliteren van een meetdag.

Heb je belangstelling of vragen?

Mail Miriam Geelhoed op geelhoed@modint.nl.

Modint organiseert regelmatig workshops over maatvoering en pasvorm, waaronder een verdiepende workshop over kindermaten. Wil je beter leren werken met maten en maattabellen? Bekijk de agenda voor de eerstvolgende data.